TREĆI SMER

KO ĆE PRVI PROPEVATI

5.838 pregleda

Znači li to da pisac neće biti spaljen na lomači s rukopisom na grudima, kako sam nedavno u štampanom izdanju „Galaksije kolumnistički dokonao („Il’ lomača il’ Glavnjača)?


Stanko Stojiljković

Dr Filipu Rakeu Vukajloviću smeši se jedinstveno odlikovanje. PSNZ (Prvi Srpski Naučni Zviždač). Naučni savetnik u penziji odzviždao je, kako je napisao (i potpisao), najveću naučnu prevaru u nas. Ko će mu uručiti priznanje?

Verovatno dreser mermernih lavova, jer je nagrađeni jednog takvog već slavodobitno uzjahao. Nedavno mu se posrećilo i da sretne ministra i uruči mu svoju knjigu s posvetom. Kako koju, vidim da me gledate začuđeno? Zar je nisam prvi oglasio u kolumni „Čekajući aber iz Šangaja u elektronskoj „Galaksiji pre više od dva meseca: „PROMISk-19 – teške pare za laku nauku?

Gost i domaćin su ćaskali, saznajemo iz pouzdanih izvora, pa se drugi u jednom trenutku prvom poverio da je dobar deo štiva već pročitao, molim lepo. Uzalud su se, dakle, pronosili zlonamerni glasovi da ono nikad neće stići u Ministarstvo, prosvete nauke i tehnološkog razvoja. Sprečiće isporuku svemoćna „nevidljiva ruka. Znači li to da pomenuti pisac neće skončati na lomači s rukopisom na grudima, kako sam nedavno u štampanom izdanju „Galaksije kolumnistički dokonao („Il’ lomača il’ Glavnjača)?

(Usput sam mu dobrostivo ponudio i da nastavi da luta kao Don Kihot, ali samo na konju).

U međuvremenu je sadržina u najkraćim crtama došaptavana od uha do uha, kao u srednjem veku. Umalo da ispadne da je mesecima dangubio pišući, pa još zacrnjujući stotine imena i prezimena koja su, kako je obrazložio, učestvovala u nečasnoj deobi devet miliona evra! Počev od samog vrha: MPNTR, SANU, BU, NU, FNRS, silni fakulteti i instituti, i tako redom. (Uputstvo za skraćenice potražite sami na internetu). Učiniće vam se da maltene niko pretekao nije ispod oštrog pera „vinčanskog ratnika.

Šta će se napokon dogoditi?

Nisam sasvim siguran da je dotični uzbunjivač, sa zavidnim naučnim životopisom za naše prilike, pride satkanim u „Vinči, izbegao sudbinu Đordana Bruna. Sve dok odlazeći ministar ne pokrene istragu i ustanovi ko je u pravu – jal’ autor, jal’ optuženi! Tek onda sledi privođenje na razgovor, kao u svakoj pravnoj državi. Meteorolozi najavljuju da će se dotle i novinari probuditi iz „zimskog sna. Ponajpre oni koji sebe prozvaše – naučnim.

Posle toga pred našim očima počeće istraživački džemper Srbije sam od sebe da se para. Čim prvi propeva, a to se uvek desi na filmu. A u nastavku se očekuje da na videlo izađe na desetine (pa i stotine) plagijata, hiljade sumnjivih doktorata, nameštenih konkursa, neocenjenih projekata… I svakako, milioni (ili milijarde) proćerdanih para, zavisno od toga kako računate – u evrima ili dinarima. Zar se iko sme usuditi da pred tim zažmuri?

(Napomena: Sutra malo iznenađenje).

O autoru

administrator

Ostavite komentar