MEĐU IZMEĐU

NEANDERTALCI RONILI

169 pregleda

Neandertalci su umeli da plivaju, pa čak i da rone, zaključili su francuski arheolozi koji su našli školjke na obali Sredozemnog mora u jednoj pećini. Kako je preneo „Njujork tajms”, arheolog Nikola St. Fler našao je oruđe izrađeno od školjki koje je izbacilo more, ili su ih neandertalci ostavili na dubini od deset metara.

Neandertalci su od školji izrađivali alate za struganje drveta i sličnih mekših materijala, a izgleda da su ronili da bi sa dna prikupili školjke čiji su sadržaj jeli. To pokazuje da su umeli ne samo da plivaju, već i da rone u plićim vodama, zaključio je St. Fler koji je autor članka o korišćenju školjki iz perioda kada su u tom delu morske obale živeli neandertalci.

Do ovog zaključka došla je ekipa istraživača na osnovu 170 ručno izrađenih alata od školjki. Članak je objavljen u časopisu PLoS nakon što su arheolozi otkrili pećinu Dei Moskeri na zapadnoj obali Italije.

Tu su, prosejavajući pesak, našli školjke koje su bile naoštrene i za koje se procenjuje da su stare oko 100.000 godina, kada su pećinu nastanjivali neandertalci. Većina tih školjki su naoštrene da bi služile kao vrhovi strela, a pripadaju vrsti koje i danas ima u plićaku mora kod te pećine.

(Izvor B92)

 

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar