?> НЕАНДЕРТАЛЦИ РОНИЛИ | Galaksija Nova
МЕЂУ ИЗМЕЂУ

НЕАНДЕРТАЛЦИ РОНИЛИ

Илустрација (Depositphotos, fffranzzz)

Неандерталци су умели да пливају, па чак и да роне, закључили су француски археолози који су нашли шкољке на обали Средоземног мора у једној пећини. Kако је пренео „Њујорк тајмс”, археолог Никола Ст. Флер нашао је оруђе израђено од шкољки које је избацило море, или су их неандерталци оставили на дубини од десет метара.

Неандерталци су од шкољи израђивали алате за стругање дрвета и сличних мекших материјала, а изгледа да су ронили да би са дна прикупили шкољке чији су садржај јели. То показује да су умели не само да пливају, већ и да роне у плићим водама, закључио је Ст. Флер који је аутор чланка о коришћењу шкољки из периода када су у том делу морске обале живели неандерталци.

До овог закључка дошла је екипа истраживача на основу 170 ручно израђених алата од шкољки. Чланак је објављен у часопису PLoS након што су археолози открили пећину Деи Москери на западној обали Италије.

Ту су, просејавајући песак, нашли шкољке које су биле наоштрене и за које се процењује да су старе око 100.000 година, када су пећину настањивали неандерталци. Већина тих шкољки су наоштрене да би служиле као врхови стрела, а припадају врсти које и данас има у плићаку мора код те пећине.

(Извор Б92)

 

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар