ГАГАРИНОВИ ПУТОКАЗИ

НЕБЕСКА ПАЛАТА КОСМОСА

Screenshot YouTube

Kина лансира први модул своје огромне свемирске станице, прочитајте како че изгледати.

Откако је Совјетски Савез пре 50 година у путању око Земље послао прву свемирску станицу Саљут 1, људи су своје научене експерименте и посматрања спроводили на укупно 11 таквих објеката ван наше планете. Kина би ускоро у свемиру могла имати још једну такву станицу – Tiangong (Небеска палата). Наиме, крајем априла требало би да лансира средишњи модул Kинеске свемирске станице (CSS).

Након што средишњи модул досегне свемир, Kина планира лансирати још најмање 10 других важних модула и до краја 2022. довршити склапање свемирске постаје.

Три главна модула

CSS, чија форма наликује слову Т, тежиће око 100 тона, а састојаће се од три главна модула: средишњег модула дугог 18 метара, названог Tianhe (Хармонија небеса), и два модула за експерименте дужине 14,4 метра, названа Wentian (Потрага за небесима) и Мengtian (Сањање о небесима). Модули за експерименте биће трајно причвршћени сa обе стране средишњег модула.

На пример, на станици ће се користити најпрецизнији светски сатови и најхладнији атоми да би се проучавала теорија опште релативности и квантна физика. Сатови на CSS-у дизајнирани су с невероватно ниском нестабилношћу, уз само једну секунду погрешке сваке три милијарде година.

На Tianhe-у ће у периоду од шест месеци боравити три астронаута. Гостујући астронаути и теретни свемирски бродови спојиће се на средишњи модул на његовим крајевима, пише Scientific American. Tianhe и Wentian ће на спољњем јелу имати роботизиване руке, а Mengtian ваздушну комору за одржавање и поправак елемената за огледем постављених на спољашњој страни станице.

Сатови и атоми

Kинеска свемирска станица је дизајнирана да ради више од 10 година. Имаће 14 постоља величине хладњака која ће служити за научене експерименте и неколико сталака опште намене. Такође ће бити више од 50 прикључних места за експерименте који ће бити постављени на спољној страни станице да би се проучило како материјали реагују када су изложени свемирским условима.

Научници ће на CSS-у проучавати свемирску физиологију, науку о животу, физику флуида, науку о материјалима и бавиће се астрономијом. На пример, на постаји ће се користити најпрецизнији светски сатови и најхладнији атоми да би се проучавала теорија опште релативности и квантна физика. Сатови на CSS-у дизајнирани су с невероватно ниском нестабилношћу, уз само једну секунду погрешке сваке три милијарде година.

Пробно постоље за ултрахладне атоме може хладити атоме на најнижу температуру која се може постићи тренутно доступном технологијом. Нека постоља ће бити први такве врсте на свемирској станици.

Бестежински рак

Станица ће, такође, имати простор и ресурсе за бројне међународне експерименте. Лекарка Триција Ларос са Универзитета Осло водиће пројекат Тумори у свемиру” – 31-дневни експеримент на CSS-у који ће, међу осталим, тестирати може ли бестежинско стање успорити или зауставити ширење рака.

Један од девет међународних пројеката Kинеске свемирске агенције с људском посадом (CMSA) и Уреда Уједињених народа за питања свемира (UNOOOSA) користиће тродимензионалне органоиде матичних ћелија узгојаних из карцинома и здравог ткива дебелог црева истог пацијента да би проучили како микрогравитација утиче на мутације ДНK.

И огроман телескоп

Годину или две након завршетка CSS-а, Kина планира да у близину станице лансира телескоп величине Hubble-а. Kао дeо CSS-а, China Sky Survey Telescope (назван Huntian) имаће 300 пута веће видно поље од свемирског телескопа Hubble. Научници ће помоћу њега истраживати космологију, структуру материје у свемиру, науку о галаксијама и звездама и тамну твар и тамну енергију.

(Извор Индекс)

О аутору

Stanko

Оставите коментар