МЕЂУ ИЗМЕЂУ

(НЕ)ЛЕВОРУКИ МАТЕМАТИЧАРИ

Моцарт (Википедија)

Моцарт (Википедија)

Ако сте леворуки (а не леваци), значи ли то да сте бољи у математици? Аристотел, Леонардо да Винчи, Марк Твен, Волфганг Амадеус Моцарт, Марија Кири, Никола Тесла само су неки од познатих.

Проучавање од пре три деценије показало је да је постотак леворуких међу студентима надареним за математику знатно већи од десноруких. Али друго испитивање открило је да су они постизали слабије резултате у узрасту од 5. до 14. године. Коме се приволети?

Најновије истраживање подразумевало је низ провера на више од 2.300 ученика (у основној и средњој школи). Огледи су се разликовали по врсти и тежини математичких задатака. Да би се обезбедила упоредивост, испитаници су питани коју руку радије користе за писање, цртање, бацање, четкање и многе друге радње.

Резултати су обелоданили да леворуки надмашују остале (мисли се и на коришћење обе руке) у задацима који укључују решавање тешких проблема, попут повезивања математичких функција с датим скупом података. Но када питање није било толико захтевно, није било разлике између леворуких и десноруких.

Ова открића показују да доминантна рука, заиста, може бити показатељ повезаности можданих хемисфера и да у одређеној мери утиче на спознају. Но, само трећина људи с развијенијом десном хемисфером је леворука, а доста десноруких има сличну структуру мозга. Стога се препоручује опрез у тумачењу оваквих налаза, пише у извештају у часопису „Фронтијерс”.

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар