MEĐU IZMEĐU

(NE)LEVORUKI MATEMATIČARI

802 pregleda
Mocart (Vikipedija)

Ako ste levoruki (a ne levaci), znači li to da ste bolji u matematici? Aristotel, Leonardo da Vinči, Mark Tven, Volfgang Amadeus Mocart, Marija Kiri, Nikola Tesla samo su neki od poznatih.

Proučavanje od pre tri decenije pokazalo je da je postotak levorukih među studentima nadarenim za matematiku znatno veći od desnorukih. Ali drugo ispitivanje otkrilo je da su oni postizali slabije rezultate u uzrastu od 5. do 14. godine. Kome se privoleti?

Najnovije istraživanje podrazumevalo je niz provera na više od 2.300 učenika (u osnovnoj i srednjoj školi). Ogledi su se razlikovali po vrsti i težini matematičkih zadataka. Da bi se obezbedila uporedivost, ispitanici su pitani koju ruku radije koriste za pisanje, crtanje, bacanje, četkanje i mnoge druge radnje.

Rezultati su obelodanili da levoruki nadmašuju ostale (misli se i na korišćenje obe ruke) u zadacima koji uključuju rešavanje teških problema, poput povezivanja matematičkih funkcija s datim skupom podataka. No kada pitanje nije bilo toliko zahtevno, nije bilo razlike između levorukih i desnorukih.

Ova otkrića pokazuju da dominantna ruka, zaista, može biti pokazatelj povezanosti moždanih hemisfera i da u određenoj meri utiče na spoznaju. No, samo trećina ljudi s razvijenijom desnom hemisferom je levoruka, a dosta desnorukih ima sličnu strukturu mozga. Stoga se preporučuje oprez u tumačenju ovakvih nalaza, piše u izveštaju u časopisu „Frontijers”.

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar