ТАКНУТО ЋАКНУТО

(НЕ)ПОСТОЈЕЋА ПЛАНЕТА

Планета и звезда (ESO)

Планета и звезда (ESO)

Астрономи су опазили необичан планетарни систем: веома топла, гасовита и дивовска планета кружи око звезде што се врти око себе саме прилично великом брзином.

Планета са ознаком HIP 65426b, шест до 12 пута веће масе од Јупитера и с температуром на површини од 1.000 до 1.400 Целзијусових степени, обиграва око матиочне звезде са ознаком HIP 65426, двапут масивније од Сунца, старе само 14 милиона година, која се окреће 150 пута брже. И то на растојању готово сто пута већем од удаљености Земље од Сунца, а на 385 светлосних година од нас.

Зашто су астрономи збуњени? Према познатим законима физике, ова планета не би требало да постоји! Још је чудније да речену звезду не окружује никакав диск космичке прашине, што би морало бити имајући у виду њену младост.

Другим речима, све одудара од познатих образаца уобличавања планета који су до сада важили. Претпоставља се да су две планете одједном настале, с тим што је једна била ближе звезди, али се због гравитационог надвлачења постојећа удаљила, а она друга је заувек избачена у ксомос.

Захваљујући инструментима на Веома великом телескопу (VLT) Европске јужне опсерваторије (ESO) у Чилеу, начињене су први пут непосредне слике на толикој раздаљини, на којима се уочава постојање водене паре и црвенкастих облака. Чланак који то описује објављен је у часопису „Астрономија и астрофизика”.

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар