TAKNUTO ĆAKNUTO

(NE)POSTOJEĆA PLANETA

510 pregleda
Planeta i zvezda (ESO)

Astronomi su opazili neobičan planetarni sistem: veoma topla, gasovita i divovska planeta kruži oko zvezde što se vrti oko sebe same prilično velikom brzinom.

Planeta sa oznakom HIP 65426b, šest do 12 puta veće mase od Jupitera i s temperaturom na površini od 1.000 do 1.400 Celzijusovih stepeni, obigrava oko matiočne zvezde sa oznakom HIP 65426, dvaput masivnije od Sunca, stare samo 14 miliona godina, koja se okreće 150 puta brže. I to na rastojanju gotovo sto puta većem od udaljenosti Zemlje od Sunca, a na 385 svetlosnih godina od nas.

Zašto su astronomi zbunjeni? Prema poznatim zakonima fizike, ova planeta ne bi trebalo da postoji! Još je čudnije da rečenu zvezdu ne okružuje nikakav disk kosmičke prašine, što bi moralo biti imajući u vidu njenu mladost.

Drugim rečima, sve odudara od poznatih obrazaca uobličavanja planeta koji su do sada važili. Pretpostavlja se da su dve planete odjednom nastale, s tim što je jedna bila bliže zvezdi, ali se zbog gravitacionog nadvlačenja postojeća udaljila, a ona druga je zauvek izbačena u ksomos.

Zahvaljujući instrumentima na Veoma velikom teleskopu (VLT) Evropske južne opservatorije (ESO) u Čileu, načinjene su prvi put neposredne slike na tolikoj razdaljini, na kojima se uočava postojanje vodene pare i crvenkastih oblaka. Članak koji to opisuje objavljen je u časopisu „Astronomija i astrofizika”.

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar