MEĐU IZMEĐU

NIJE DOM VANZEMALJACA

386 pregleda
Zvezda Tabi (Vikipedija)

Misteriozna zvezda KIC 8462852 ili Tabi, za koju se verovalo da bi mogla da bude „dom vanzemaljaca”, zapravo nema zaštitnu vanzemaljsku strukturu, pokazala su nova istraživanja. Zvezda otkrivena 2009. godine, udaljena 1.500 svetlosnih godina od Zemlje, pažnju naučnika, ali i javnosti, privukla je kada je tim astronoma sa Tabetom Bodžajianom sa Jejla na čelu opisao neobične svetlosne uzorke.

 

Sprovedeno detaljno istraživanje
zapravo pokazuje da je reč o svemirskoj
prašini koja, krećući se ispred zvezde,
izaziva „čudno ponašanje”.

Zbog toga su neki fizičari verovali da je zapravo reč o postojanju džinovskog solarnog štita koji okružuje zvezdu, što bi značilo da su štit napravile vanzemaljske civilizacije.

Okružena prašivom (Vikipedija)

Od tada naučnici pokušavaju da otkriju da li bi takva shvatanja mogla da budu istinita ili dođu do bilo kakvih drugih saznanja. Čudno ponašanje ove zvezde i sve neobičnije tvrdnje naučnika učinila su ovaj objekat najmisterioznijom zvezdom u univerzumu.

Sprovedeno detaljno istraživanje zapravo pokazuje da je reč o svemirskoj prašini koja, krećući se ispred zvezde, izaziva „čudno ponašanje”. To je zaključak jednogodišnjeg istraživanja koje su sproveli naučnici proučavajući svetlost ove zvezde. Ovakav zaključak opovrgava sva dosadašnja verovanja o postojanju zaštitne vanzemaljske strukture.

„Uglavnom je svemirska prašina razlog zašto se svetlost zvezde negde manifestuje kao mračna, a negde kao svetla. Novo istraživanje pokazuje različite boje svetlosti stvaraju različiti intenziteti. Dakle, šta god prolazi između nas i zvezde nije neprozirno, što bi se očekivalo od planete vanzemaljske megastrukture”, navodi Bodžajian.

(Izvor B92)

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar