МЕЂУ ИЗМЕЂУ

НИСУ ЧИСТИ ЕВРОПЉАНИ

Wikipedia

До сада се сматрало да су се неандерталци настали у Европи пре неколико стотина хиљада година и да су се у подручја западне и централне Азије доселили много касније. Међународни тим истраживача са Универзитета у Бечу, Универзитета у Тел Авиву и Хебрејског универзитета у Јерусалиму дошао је до нових сазнања. Открића из Нешер-Рамле у Израелу, стара око 130.000 година, показују да су претече неандерталаца давно постојале и на истоку – саопштено је из Eurocomm PR Сарајево.

У саопштењу се наводи да научници, које је предводио антрополог Герхард Вебер са Универзитета у Бечу, сматрају да је до размене становништва Европе и Азије дошло много раније. Тиме појава неандерталаца није ограничена само на Европу, што објашњава зашто су гени модерног човјека рано продрли у геном неандерталаца, иако се у то време нису могли састати у Европи. У почетку су научници претпостављали да су се неандерталци у Европи леденог доба постепено развијали уз тадашње климатске флуктуације све док коначно класични неандерталци” нису колонизовали целу Европу и нека подручја на Леванту. Неки од неандерталаца стигли су и до централног Сибира.

Међутим, током ископавања у Нешер-Рамла пронађене су животињске кости, камени алат и готово комплетна десна и сломљена лева темена кост, а и добро очувана доња вилица са зубима. Старост налаза је сужена на период између 120.000 и 140.000 година. Још је нејасно да ли је овај регион био извор првих претеча неандерталаца, али ова открића указују на то да неандерталци нису имали чисто европско порекло и да су широм Евроазије постојале популације претеча. Неандерталци су нестали пре 40 000 година и били толико слични модерним људима да је дошло до мешања и да свако од нас још носи неке од њихових гена – наводи се у саопштењу.

(Извор Kликс)

О аутору

Stanko

Оставите коментар