MEĐU IZMEĐU

NOBEL ZA GRAVITACIONE TALASE

312 pregleda
Trojica dobitnika (Nobelprize.org)

Ovogodišnja Nobelova nagrada u oblasti fizike dodeljena je trojici naučnika za izuzetan doprinos u otkriću gravitacionih talasa.

Ovogodišnja Nobelova nagrada u oblasti fizike dodeljena je trojici naučnika za njihov doprinos i rad na otkriću gravitacionih talasa u okviru LIGO/VIRGO kolaboracije. Polovina iznosa Nobelove nagrade odlazi u ruke Rajnera Vajsa s MIT-ija, dok drugu polovinu dele Beri Beriš i Kip Torn s Kalteka.

Trojica naučnika imali su značajan doprinos za razvoj i celokupan uspeh detektora LIGO koji je doveo do ovog epohalnog otkrića. Nakon četiri decenije koje su posvetili radu u ovoj oblasti, trojica naučnika ove godine zasluženo su ponela titulu Nobelovih laureata.

Gravitacioni talasi po prvi put su detektovani 14. septembra 2015. godine, 100 godina nakon što ih je svojom Opštom teorijom gravitacije predvideo Albert Ajnštajn. Detektovani talasi nastali su kao rezultat sudara dve „crne rupe“” pre 1,3 milijarde godina.

Nakon što su podaci obrađeni, a vest o otrkiću gravitacionih talasa objavljena februara 2016. godine, mnogi su očekivali da će upravo 2016. doneti nagradu naučnicima sa kolaboracije LIGO/VIRGO. Međutim, očigledno je bila neophodna još jedna godina i nekoliko dodarnih potvrda postojanja gravitacionih talasa. Sva trojica nobelovaca deo su LIGO/VIRGO kolaboracije.

Rajner Vajs, rođen je 1932. godine u Berlinu. Vajs je jedna je od pionira u oblasti laserske interferometrije. Još sredinom sedamdesetih Vajs je dizajnirao detektor za koji je smatrao da bi mogao da ulovi „zvuk gravitacije”. Trenutno je zaposlen kao profesor emeritus na čuvenom MIT-iju.

Beri Beriš je eksperimentalni fizičar rođen 1936. godine u Sjedinjenim Američkim Državama. On je jedan od vodećih fizičar u oblasti gravitacionih talasa. Trenutno je profesor emeritus na Kalifornijskom institutu za tehnologiju (Caltech).

Kip S. Torn rođen je 1940. godine u SAD, i jedan je od vodećih teorijskih fizičara specijalizovanih u oblasti Ajnštajnove teorije gravitacije. Kao i Beriš, Torn je profesor emeritus na Kalteku. Zajedno s Vajsom, još pre nekoliko decenija bio je ubeđen da je otkriće gravitacionih talasa moguće i da bi ovo otkriće moglo dovesti do revolucionarnih saznanja o univerzumu.

(I. Horvat, CPN)

 

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar