MEĐU IZMEĐU

NOBEL ZA TRODIEMENZIONALNI MOLEKUL

273 pregleda
Trojica dobitnika (Nobelprize.org)

Trojica naučnika dobitnici Nobelove nagrade za hemiju: Žak Duboše iz Švajcarske, Joakim Frenk iz SAD i Ričard Henderson iz Velike Britanije.

Nobelova nagrada za hemiju za 2017. godinu dodeljena je trojici naučnika za razvoj efikasne metode za generisanje trodimezionalnih slika molekula života, metode koja uvodi biohemiju u novu eru, saopštila je Švedska kraljevska akademija nauke u Stokholmu.

Dobitnici ovogodišnje Nobelove nagrade za hemiju su Žak Diboše sa univerziteta u Lozani, u Švajcarskoj, Joakim Frank sa Kolumbija univerziteta u Njujorku i Ričard Henderson iz laboratorije za molekularnu biologiju na Univerzitetu Kembridž u Velikoj Britaniji za razvoj krioelektronske mikroskopije.

Upotrebom krioelektronske mikroskopije naučnici sada mogu da zamrznu biomolekule usred kretanja i prikažu ih u atomskoj rezoluciji. „Uskoro možemo imati detaljne slike kompleksnih mašinerija života u atomskoj rezoluciji”, saopštila je Akademija.

Kako se navodi, slika je ključ za razumevanje i naučna otkrića često su zasnovana na uspešnoj vizualizaciji predmeta nevidljvim za ljudsko oko. Međutim biohemijske mape dugo su bile pune praznina jer raspoloživa tehnologija nije uspevala da generiše slike velikog dela molekularne mašinerije živog sveta, a krioelektronska mikroskopija sve to menja.

Istraživači sada mogu da zamrznu biomolekule u sred kretanja i vizualizuju procese koje ranije nisu nikad videli, što je odlučujuće za osnovno razumevanje hemije živih bića i za razvoj farmaceutskih proizvoda, navodi Akademija u saopštenju.

(Izvor RTS)

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar