MEĐU IZMEĐU

NOĆNE MORE HOBOTNICE

125 pregleda
Ilustracija

Naučnici su snimili neobično ponašanje hobotnice koje nalikuje na iznenadno buđenje nakon proživljavanja noćne more, što bi bio još jedan dokaz da one poseduju visok nivo percepcije i doživljaja. Pratili su navike morske životinje nazvane Kostelo 24 sata dnevnomesec dana u laboratoriji Univerziteta Rokefeler u Njujorku i zabeležili da se u četiri navrata naglo probudila i aktivirala antipredatorsko i predatorsko ponašanje”, promenivši boju i neujednačeno mlatarajući kracima. U dva slučaja je ispustila crno mastilo – što je uobičajeno prilikom bega od grabljivaca – uprkos tome što ih nije bilo.

Istraživači smatraju da je hobotnica imala loš san, odnosno noćnu moru. To je bilo bizarno jer je izgledalo kao da je nešto boli, kao da na trenutak pati. Nakon toga se ponašala kao da se ništa nije dogodilo”, rekao je bihevioralni ekolog Erik Anhel Ramos za Live Science. Kada je hobotnica stigla iz divljine, imao je ozbiljne ozlede, među kojima i gubitak krakova, što znači da je već doživela napade predatora. U prethodnim studijama utvrđeno je da takvi slučajevi mogu rezultirati dugotrajnom bihevioralnom i neuralnom preosetljivošću”, što bi značilo da se životinja, verovatno sećala traume koju je doživela.

Novo istraživanje još nisu pregledali nezavisni stručnjaci, ali rezultati ukazuju na da bi hobotnice mogle imati iskustva nalik na snove, a to uključuje i dobre i loše strane zapadanja u dubok san. Ako se ovo potvrdi, to bi bio još jedan pokazatelj da ove životinje imaju neobično visoku svest i inteligenciju. Biofizičar Marćelo Magnasko kazao je za New Scientist da je izuzetno teško proučavati mozak hobotnice i utvrditi da li uistinu sanjaju: „Gdepostaviti elektrode na životinju koja nema oblik?”

Drugi naučnici ističu da bi ovo čudno ponašanje moglo imati drugačije objašnjenje. Biološkinja Robin Kruk sa Državnog univerziteta San Francisko izjavila je za Live Science da bi ovo moglo biti i posledica starenja, kada se telo hobotnice počinje raspadati pre smrti. Naime, životinja je uginula ubrzo nakon ovih posmatranja. Dotična naučnica navodi da pokreti ukazuju na gubitak motoričke kontrole:Moguće je da je starenje uzrokovalo ovakvo ponašanje”.

Štagod bio uzrok, nije prvi put da se kod ovih životinja zabreži izrazito veliki nivo svesnosti i inteligencije. Brojna istraživanja pokazala su da hobotnice, kao i brojne druge životinje, imaju subjektivnu svest, odnosno svest o sebi, da koriste oruđa, da su znatiželjne i zaigrane, da prepoznaju svoj odraz u ogledalu i da mogu rešavati složene zadatke da dođu do hrane.Primerice, znaju da odvrnu poklopac tegle da bi pobegle ili došle do sadržaja u posudi ili stavile kamenčiće u školjke da bi ostale otvorene. Zabeleženo je i kako sakupljaju ljuske kokosa od njih parve pokretna skloništa. Postoje studije koje su pokazale da stres koji im izaziva neprirodno okruženje (poput boravka u akvarijumu) može uzrokovati agresivnost, samoozleđivanje ili, čak, samoubistvo. Pogledajte video.snimak:https://www.youtube.com/watch?v=LzmJ5Vu3a-E.

(Ilustracija YouTube/Science Alert)

(Indeks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar