MEĐU IZMEĐU

OBLACI NOSE BAKTERIJE

151 pregleda
Shutterstock

Uzorci uzeti sa atmosfeske stanice u centralnoj Francuskoj ukazuju da se superbakterije mogu naći i u oblacima.Priča o najnovijem otkriću vezanim za bakterije nije uvod u apokaliptični film ali je, kako naučnici tvrde, svakako vredno pomena i daljeg proučavanja jer se ispostavilo da oblaci mogu da prenose potencijalno opasne bakterije na velike udaljenosti. Bakterije o kojima govorimo obično žive na površini lišća ili u zemljištu”, rekao je glavni autor Florent Rosi. Otkrili smo da ih vetar prenosi u atmosferu među oblake koji se nalaze na velikim visinama i da mogu da putuju na velike udaljenosti – širom sveta.”

Prilikom istraživanja gena iz bakterija otpornih na antibiotike, istraživači iz Kanade i Francuske su uzeli uzorke sa stanice za istraživanje atmosfere u centralnoj Francuskoj. Analize su im otkrile da u oblacima stanuje od 330 do 30.000 bakterija po mililitru vode ili, u proseku, 8.000 bakterija po mililitru. Najviše je privukla pažnju činjenica da su identifikovali 29 podtipova gena otpornih na antibiotike u bakterijama. Iako se studija nije bavila potencijalnim efektima po zdravlje ljudi usled širenja bakterija iz atmosfere, pretpostavka je da su rizici veoma mali.

„Atmosfera je veoma stresno mesto za bakterije, a većina onih koje smo pronašli potiču iz životne sredine”, smatra Rosi i zato nisu preterano štetne za nas, što znači da ne treba da odustanemo od šetnje po kiši. Ostaje nejasno da li će i kojom brzinom geni uspeti da se prenesu i na druge bakterije. Stoga će buduća istraživanja biti fokusirana na praćenje tih promena i pronalaska načina za ograničavanje širenja patogena.Rezultati istraživanja su objavljeni u časopisu Science of The Total Environment.

(Nacionalna geografija)

O autoru

administrator

Ostavite komentar