?> НОВА СВЕМИРСКА ОДЕЛА | Galaksija Nova
МЕЂУ ИЗМЕЂУ

НОВА СВЕМИРСКА ОДЕЛА

EPA

EPA

Америчла свемирска агенција НАСА представила је нове моделе свемирског одела за астронауте који ће учествовати у новој мисији на Месец. Оно ће бити спремно за мисију Artemis III, која ће пут Месеца кренути 2025. године. Тешкоће су неритко пратиле слање жена у свемир у мис на Међународну свемирску станицу. Године 2019. НАСА је планирала послати тамо женску екипу да изведе свемирску шетњу, али је морала одустати неколико дана пре планираног лансирања Ан Меклејн и Кристина Kох. Установљено је да не постоје два свемирска одела одговрајуће величине.

Важно је да свемирско одело добро приања особи која га носи, и то је кључно да се спречи претеран умор или, што је горе, телесна озледа. Kључни захтев да опскрбљује особу кисеоником уз правилан птитисак, што омогућује астронауту да преживи. Грешке могу изазвати брзо ширење плућа и смрт. Месец је опасна средин, а посебно јужни пол. У кациги су уграђене сетиљке, и то је кључно јер астронаути треба да узимају узорке потребне за боље разумевање Месечевог јужног пола.

Нове свемирске чизме мораће да издрже температуре смрзавања какве владају у подручјима која су стално у сенци. За израду одела користиће напредне методе, укључујући тродимензионално штампање и ласерско сечење. На јужном полу, на који се треба да се спусте астронаути, могуће су температуре изнад 50 Целзијусових степени, али и врло ниске све до минус 200 на дну кратера.

Друга тешкоћа су прашина или оштри каменчићи. Материјали за различите слојеве одела су изолирајући, отпорни на оштре предмете, а морају бити такви да спрече гомилање прашине. На кациги су чеона светла и камера високе резолуције, којом ће се на Земљи неоредно пратити кретање астронаута/астронауткиње. На леђима биће монтиране напртњаче с првом помоћи за преживљавање: боца кисеоника и врло софистициран клима-уређај. Људи ће у оделу моћи непрекиднода проводе до осам сати. Побољшање мобилности и амплитуда кретања једно је од великих предности новог одела у односу на она каква су носили у мисији Аполо. Ипак, нешто се неће мењати: свемирско одијело и даље ће бити бело. Наиме, та боја боље рефлектује сунчеве зраке регулише температуру у скафандеру.

(Индекс)

О аутору

Stanko

Оставите коментар