МЕЂУ ИЗМЕЂУ

НОВИНАРСКИ АМБАСАДОР

Милица Момчиловић (РТС)

Милица Момчиловић (РТС)

Новинарка из Србије Милица Момчиловић изабрана је за потпредседницу Управног одбора Светске федерације научних новинара. Милица Момчиловић, чланица Одбора Балканске мреже научних новинара, изабрана је за потпредседницу Управног одбора Светске федерације научних новинара (World Federation of Science Journalists, WFSJ).

Милица као новинар прати науку од 2006. године, уредник је у Научном програму РТС-а. Нови председник Одбора је Мухамед Јахија, уредник листа „Нејчер” из Египта. Пре њега, ту дужност вршио је амерички новинар Кертис Брејнард. Нова именовања озваничена су и објављена на Светској конференцији научних новинара 2017 (одржаној 26 ‒ 30. октобра 2017. године), у Сан Франциску (САД).

Милица Момчиловић с колегама

Светска федерација научних новинара је непрофитна невладина организација, заступа више од 50 удружења новинара који прате науку и 10.000 новинара (такође ангажованих у науци и технологији) из Африке, Америке, Азије, Пацифика, Европе и земаља Средњег истока. Федерација охрабрује снажан, критички приступ темама из науке и технологије, животне средине, здравства и медицине, пољопривреде и сродних области.

Светска федерација тежи ка томе да научно новинарство и даље представља спону између науке, научника и јавности. Настоји да афирмише научне новинаре као људе који имају кључну улогу у друштву и демократији. Удружење се залаже за још квалитетније извештавање о науци, настоји да у том смислу промовише одређене стандарде и подржи новинаре који се баве науком и технологијом широм света.

(Извор РТС)

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар