МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ОБИЉЕ ЖИВОТА ПОД ЗЕМЉОМ

Архее (Википедија)

Научници су први пут завирили у непознати живот испод морског дба. Како су то извели? Из бушили 2,5 километара дубоку рупу и прикупили узорке микроба. Према прелиминарном ивештају, испод Земљино површине обитавају милиони врста бактерија, археја и еукариота које би, претпоставља се, у разноличитости можда надмашиле живот на површини.

На врлилој дубини микроорганизми су често увелико друкчији од површинских рођака, хранежи се у неким случајевима само енергијом стена у којима су пронађени.И сада изнова искрсава старо питање: како и где се живот зачео? Да ли је започео у Земљиној кори близу хидротермалних отвора, или у подручјима подвлачења континенталних плоча (субдукција), или се из неког топлог језера спустио доле?

Израчунато је да биомаса поменутих микроорганизама износи од 15 до 23 милијарде метричких тона (16,6 до 25,4 милијарде тона), што је стотине пута више од свих људи на површини. И да у запремини обухвата од 2 до 2,3 милијарде кубиих километара, што је двоструковише од свих океана на нашој планети.

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар