MEĐU IZMEĐU

OBILJE ŽIVOTA POD ZEMLJOM

577 pregleda

Naučnici su prvi put zavirili u nepoznati život ispod morskog dba. Kako su to izveli? Iz bušili 2,5 kilometara duboku rupu i prikupili uzorke mikroba. Prema preliminarnom iveštaju, ispod Zemljino površine obitavaju milioni vrsta bakterija, arheja i eukariota koje bi, pretpostavlja se, u raznoličitosti možda nadmašile život na površini.

Na vrliloj dubini mikroorganizmi su često uveliko drukčiji od površinskih rođaka, hraneži se u nekim slučajevima samo energijom stena u kojima su pronađeni.I sada iznova iskrsava staro pitanje: kako i gde se život začeo? Da li je započeo u Zemljinoj kori blizu hidrotermalnih otvora, ili u područjima podvlačenja kontinentalnih ploča (subdukcija), ili se iz nekog toplog jezera spustio dole?

Izračunato je da biomasa pomenutih mikroorganizama iznosi od 15 do 23 milijarde metričkih tona (16,6 do 25,4 milijarde tona), što je stotine puta više od svih ljudi na površini. I da u zapremini obuhvata od 2 do 2,3 milijarde kubiih kilometara, što je dvostrukoviše od svih okeana na našoj planeti.

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar