?> ОЛОВКА ПИШЕ ПО ВАЗДУХУ | Galaksija Nova
МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ОЛОВКА ПИШЕ ПО ВАЗДУХУ

Monguegile

Monguegile

Kинески научници из лабораторије Хонгтуо у Вухану осмислили су ласерску оловку којом се може писати по ваздуху. Kинески медији преносе да оловка користи ултракратке ласерске пулсеве да одвоји електроне од честица ваздуха и претвори их у плазму која емитује светлост са довољном прецизношц́у да се формирају речи у ваздуху. „Са потпуно новом справом можемо да пишемо по ваздуху без коришћења папира и мастила”, рекао је вођа лабораторије која је развијала „магичну оловку”.

Научници су објаснили да су користили тродимензионално скенирање да би поређали пикселе и од њих формирали кинеске карактере, али нису до краја открили како процес функционише. Оловка наводно ради у невероватно кратким ласерским рафалима, што је еквивалентно само неколико квадрилионтина секунде. У исто време, излазна снага ласера је скоро неразумљива. Оловка може да достигне милион мегавата, што је близу укупној количини енергије коју Сједињене Државе могу да произведу, наводи „Саут чајна морнинг пост”.

Међутим, пошто су рафали тако кратки, уређај не троши огромну количину енергије, што га чини, кажу научници, релативно безбедним за употребу. Тим истраживача се нада да би оловка једног дана могла да се користи у квантном рачунарству, снимању мозга и другим напредним технологијама. Или ћемо можда чак видети неку сјајну нову холографску технологију.

(Н1)

О аутору

Stanko

Оставите коментар