МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ОПРАШИВАЊЕ КОФЕИНОМ

204 pregleda

Пчеле које су конзумирале кофеин могу бити боље у опрашивању. И баш као и многи међу нама, прилично уживају у кофеину.

Истраживачи са лондонског Универзитета Гринич, предвођени стручњакињом за понашање инсеката и екологију Саром Арнолд, открили су да пчеле које уносе кофеин у организам раде свој посао боље од оних које то не чине. Пчеле с кофеином боље проналазе циљане усеве и боље спроводе опрашивање. Чини се да и оне уживају у конзумацији кофеина. Тестиране пчеле биле су склоније да траже биљке чији је нектар садржао кофеин. Показало се да кофеински нектар побољшава фокус пчела и способности памћења.

Шта то значи за пољопривреду широм света? Студија би се могла применити на комерцијалне пчеле које опрашују циљане усеве у пољопривредној индустрији. Пољопривредне пчеле могле би добити кофеин и бити обучене за опрашивање одређених усева и тако појачати пољопривредну производњу. То би пак могло повећати доступност хране у подручјима где је то потребно, кажу истраживачи.

(Извор Индекс)

О аутору

administrator

Оставите коментар