MEĐU IZMEĐU

ORGANSKA TVAR SA ITOKAVE

250 pregleda

Naučnici su pronašli vodu i organsku materiju na površini uzorka jednog asteroida koji potiče iz Sunčevog sistema.

Uzorak je samo jedan mali deo koji potiče sa asteroida Itokava, donet u prvoj misiji Japanske agencije za vazdušno-kosmička istraživanja „Hajabusa” 2010. godine.Istraživači sa Rojal Holovej univerziteta u Londonu, sugerišu da se asteroid oblikovao milijardama godina ugrađujući tečnost i organski materijal na isti način kao što to čini Zemlja. Asteroid je podneo ekstremnu vrućinu, dehidrataciju i razbijanje, ali je uspeo da se ponovo formira i rehidrira koristeći materijal koji je pokupio. Studija takođe pokazuje da asteroidi tipa C – koji su najčešći koji dolaze na Zemlju – mogu sadržati sirove komponente života, piše „Indipendent. Ove nove informacije bi mogle da upotpune ili promene znanje o istoriji života na Zemlji, koja se prethodno fokusirala na asteroide bogate ugljenikom C tipa.

„Misija ,Hajabusa’ bila je da robotska svemirska letelica, koju je napravila Japanska agencija za svemirsko istraživanje, donese i uzorke sa malog asteroida po imenu Itokava, radi detaljne analize u laboratorijama na Zemlji”, rekao je dr Kini Čan iz Odeljenja za nauke o Zemlji na Univerzitetu Rojal Holovej.„Nakon što je međunarodni tim istraživača detaljno proučio deo asteroida, analiza jednog njegovog parčeta, koje je dobilo nadimak Amazon, pokazala je da poseduje takozvane primitivne (materije koje nisu bile izložene visokim temperaturama) i prerađene organske materije, u komadiću velikom svega deset mikrona (hiljaditi deo santimetra).Organska materija koja je zagrejana ukazuje na to da je asteroid u prošlosti bio izložen temperaturi većoj od 600 stepeni Celzijusa.” 

Istraživanje naučnika pod nazivom „Organska materija i voda iz asteroida Itokava”, objavljeno je u časopisu Scientific Reports.„Ovi nalazi su zaista uzbudljivi jer otkrivaju složene detalje istorije asteroida i to, kako je izgledao njegov evolucioni put”, dodao je dr Čen.Nadamo se da će analiza ovog uzorka postaviti temelje za detaljniju analizu ostalih uzoraka.

Misija „Hajabusa 2” vratila je prošle godine komade asteroida Rijugu, deo nebeske stene koji su bili prečnika samo 38 santimetara.Godine 2019. uzorci asteroida Benu otkrili su da je on zapravo stariji nego što su naučnici ranije mislili, pružajući novi pogled na to kako se razvijala evolucija Sunčevog sistema.

(Izvor RTS)

O autoru

administrator

1 komentar

  • Kad je bilo moguće da se na asteroidu, izloženog žestokim promenama temperatura, žestokim kosmočkim zračenjima i svakojakim drugim nepovoljnim uslovima stvori organska materija kako je tek bilo lako na zemlji. Okeani su pružali veliku temperaturnu ujednačenost, ogromnu zaštitu od kosmičkog zračenja. Logična posledica je nastanak života. Život u vodi koji je nastankom ozonskog omotača osvojio i kopno. Ne postoji tamo negde neko mesto gde može samo da nastane život pada se odatle širi. Mesto nastanka života je ceo svemir. U svakom svom delu.

Ostavite komentar