МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ОТКРИВА ЛАЖНИ ВИДЕО

Илустрација

Илустрација

Kако све више корисника користи дигиталне платформе за добијање информација и информисање о дешавањима широм света, опасност од дезинформација које допиру више људи такође расте. У данашње време, упркос неким алатима који већ постоје, тешко је проверити да ли је одређени видео лажан Да би томе стао на пут произвођач чипова из Kалифорније осмислио алат под називом FakeCatcher који користи вештачку интелигенцију за откривање лажних видео снимака са тачношћу од 96%.

Према саопштењу Интелa”, FakeCatcher је „први у свету deepfake детектор у реалном времену који даје резултате у милисекундама”. Детектор лажних видеа је дизајнирао Демир у сарадњи са Умуром Ћифтћијем са Државног универзитета Њујорк у Бингхамтону. Технологија користи Интелов” софтвер и хардвер и функционише као алатка заснована на вебу. Алат покреће алгоритме за детекцију лица и оријентир за проверу видео записа, а може анализирати до 72 различита тока истовремено на Intel Xeon процесорима треће генерације. Други алати за откривање лажних видео снимака, засновани на дубоком учењу, прегледају сирове податке видео снимка са пронађу знак неаутентичности, док FakeCatcher тражи трагове у стварним видео записима.

У званичном саопштењу за штампу, компанија помиње да алат детектује суптилни проток крви у пикселима које заузима људска кожа у видеу, интерпретира их у просторно-временским мапама и открива да ли је видео лажан или стваран. Додаје се да „Обмана услед deepfake-a може да нанесе штету и резултира негативним последицама, попут смањења поверења у медије”. FakeCatcher може помоћи у обнављању поверења омогућући појединцима, организацијама и другима да разликују прави и лажни садржај. Иако платформе друштвених медија могу да користе ову алатку да открију да ли корисник поставља лажни видео и спречава да снимак кружи форумом, то такође може бити од помоћи организацијама за проверу чињеница. Поред тога, медијске куће могу да користе алат да избегну појачавање манипулисаних видео записа.

(PC press)

О аутору

Stanko

Оставите коментар