MEĐU IZMEĐU

OTKUDA SU UBICE OZONA

117 pregleda
Pixabay

Raste količina zabranjenih gasova, a naučnici ne znaju odakle oni dolate.

Naučnici su utvrdili da brzo rastu količine pet hlorofluorougljika ili CFC-a koji oštećuju ozon u atmosferi, globalno zabranjenih 2010. godine zbog opasnosti koju predstavljaju za okolinu. U studiji objavljenoj nedavno u časopisu Nature Geosciencetim međunarodnih naučnika napisao je da treba istražiti izvor emisija jer ako se ne provere, predstavljaju pretnju klimi.Uglavnom se koriste u klimatizacionim uređajima, hladnjacima, aparatima za gašenje požara i kao pogonski gasovi aerosola. CFCsu gasovi staklene bašte koje stvara čovek i hiljadama puta jači sz od ugljen-dioksida. Njihova sposobnost uništavanja ozonskog omotača koji štiti Zemlju od Sunca bila je otkriće koje je Mariju Molini i Šervudu Roulandu donelo Nobelovu nagradu za hemiju 1995. godine.

Postupno ukidanje CFC-a od 1987. do 2010, prema Montrealskom protokolu, smatra se trijumfom saradnje u zaštiti životne sredine – s izveštajem UN u januaru koji potvrđuje da ozonski omotač zaceljuje i očekuje se da će se oporaviti do 2060.Uprkos zabrani, tri vrste CFC-a i dalje se smeju koristiti kao sirovine za proizvodnju alternativnih tvari kao što su hidrofluorougljovodici (HFC), koji su sami po sebi opasni gasovi staklene bašte. Kompanije koje koriste CFCtrebalo bi da unište sve preostale hemikalije i osiguraju da nema curenja, dok CFC kao sirovina ne bi trebalo postojati u proizvodima za čiji se razvoj koristi.

Uprkos tome, nazčnici kažu da kontinuirana upotreba ta tri CFC-a objašnjava zašto su njihove količine porasle u atmosferi. Još je zbunjujuće poreklo dva preostala CFC-a (CFC-13 i CFC-112a), koji nisu potrebni za proizvodnju HFC-a, on trenutno nemaju poznatu upotrebu.Zapravo ne znamo odakle dolaze, a to je stvarno pomalo zastrašujuće”, rekao je koautor izveštaja Stefan Rajman, nazlnik u Švajcarskim saveznim laboratorijima za nauku i tehnologiju materijala. Ako emisije nastave da se povećavaju, reskira se poništavanje dela napretka postignutog u oporavku ozona, a radi se i o daljem doprinosu opasnim iznosima globalnog otopljenja.Emisije tih nekoliko gasova na istoj su visini kao emisije svih gasova staklene bašte u Švajcarskoj”, poručio je novinarima dotični naučnik. Budući da sam iz Švajcarske, to je nešto što me stvarno zaprepašćuje.

(Indeks)

O autoru

administrator

Ostavite komentar