МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ОВО ЈЕ ЦИКЛОНСКА БОМБА

Profimedia

Profimedia

Метеоролози за велику арктичку олују која је захватила САД и Kанаду криве циклонску бомбу. Након што су упозорили на потенцијално парализирајуће временске услове у средишњим и источним” деловима земље, који би могли створити велике поремећаје у саобраћају у празничним данима, отказано је на хиљаде летова. Због снажне арктичке зимске олује упозорења су издана за више од 135 милијуна људи. Подручје које је осетило последице зимске олује протеже се све до Флориде и америчко-мексичке границе.

Национална метеоролошка служба (NWS) објавила је да су у неким деловима земље могуће температуре од минус 45 Целзијусових степени. Циклонална (циклонска) бомба или циклон-бомба је израз који се користи за олују што се брзо појачава, при чему долази до наглог пада притиска ваздуха – најмање 24 милибара у 24 сата. Осим врло ниских, понегде екстремних температура, циклонске бомбе доносе снажне ветрове и олује.Ове интензивне олује носе са собом обилне пасавине и врло јаке ветрове.. Нагла промена притиска настала је због интеракције са снажном млазном струјом”, рекла је за Sky News метеоролошкиња и водитељка Kирсти Мекејб. Зашто тај назив?

„Ради се о брзој струји ваздуха високо у атмосфери која управља површинским системима ниског пририска. Kонтраст између хладног арктичког ваздуха на северу и топлог тропског на југу појачао је млазну струју, која заузврат повећава подручје ниског притиска”, додала је метеорологиња. Метеоролози су нагли пад притиска упоредили с експлозијом бомбе, користећи термине попут бомбогенезе да би описали процес формирања олује. Израз се првенствено односи на брзину којом се олуја формира, а не на снагу самог олујног система.

(Индекс)

О аутору

Stanko

1 коментар

  • Evo dokaza o povezanosti sistema.Kada se utiče na jedan kraj planete(zatvoreni sistem) automatski se menjaju uslovi na drugom kraju.Ako bi u Srbiji sada temperatura skočila na 35C stepeni konstantno preko cele zime, onda bi se u severnoj americi i kanadi počeli formirati lednici.

Оставите коментар