MEĐU IZMEĐU

PAMĆENJE SA ZELENIŠOM

358 pregleda

Povrće poput blitve, zelene salate, zelja, kelja i spanaća odlično utiče na kognitivne sposobnosti, poručuju nutricionisti i dodaju da je to tako zbog obilja vitamina E koji je važan za očuvanje nervnih ćelija.

Takozvanu MIND dijetu (dijetu za um) u poslednje vreme sve češće preporučuju američki nutricionisti i dijetetičari, piše portal Veb emdi. Ovakav plan ishrane posebno je usmeren na hranu koja utiče na bolji rad mozga, očuvanje pamćenja i kognitivnih sposobnosti.

Istraživanja pokazuju da povrće poput
blitve, zelene salate, zelja, kelja i
spanaća bolje od drugog povrća utiče
na kognitivne sposobnosti.

Jedan od fokusa ove dijete je ishrana starijih osoba, za koje vitalan mozak znači i veću nezavisnost i samim tim kvalitetniju starost. Pravila su jasna: unosite što više zelenog lisnatog povrća.

I za probavu (Vikipedija)

Kako ističu autori dijete, istraživanja pokazuju da povrće poput blitve, zelene salate, zelja, kelja i spanaća bolje od drugog povrća utiče na kognitivne sposobnosti. Razlog za to je viši sadržaj vitamina E koji u organizmu deluje kao antioksidans i posebno učestvuje u održavanju nervnih ćelija mozga.

Ovakvo povrće telo će najbolje iskoristiti ukoliko je na jelovniku dva puta svakog dana, najbolje sirovo ili termički obrađeno. Osim kao ukusnu salatu, sveže listove pomenutog povrća možete unositi i u vidu soka – u blenderu uz dodatak vode przo se pretvaraju ukusan kašasti sok, koji se odlično slaže sa golicom, čijom ili semenkama lana.

Bolju apsorpciju vitamina E iz salate obezbediće maslinovo ili kokosovo ulje uz nekoliko kapi limunovog soka. Jedan od rezultata ishrane bogate zelenim povrćem, zbog obilja vlaknastih materija, jeste i regulacija rada creva, to jest probave.

(Izvor RTS)

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar