МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ПАМЕТНА ПРОИЗВОДЊА

Управљање на даљину (Википедија)

Управљање на даљину (Википедија)

Машински факулте је, од 7. до 9. јуна, домаћин друге међународне конференције која ће окупити више од 200 учесника из земље и света. Долазак су најавили водећи креатори иновативних индустријских политика у свету.

Машински факултет у Београду биће домаћин, друге Међународне конференције “САД-ЕУ-Јапан-Србија/Технолошки самит 2017“ која ове године акценат ставља на развој иновативних прозводних технологија у Србији, односно производњу тзв. паметних, смарт производа. Основни циљ конференције која ће, од 7. до 9. јуна, окупити више од 200 учесника из земље и света, јесте да се кроз искуства водећих земаља сагледају сви изазови и нове могућности које пружа програм Индустрија 4.0 и дефинише најбољи модел за развој модерних производних индустрија у Србији.

Србија је препознала важност брзе
дифузије технолошких истраживања
и иновација у привреду.

Разговоре на тему програм Индустрије 4.0 у Србији, подржали су водећи креатори иновативних индустријских политика у свету, изјавио је организатор скупа професор др Видосав Мајсторовић са Катедре за производно машинство. Долазак у Београд еминентних стручњака, попут професора Џун Нија са Универзитета у Мичигену, професора Џеј Лија са Универзитета у Синсинатију, професора Јасуширо Такаје са Универзитета у Осаки, професорке Бригит Вогел-Хусер са Технолошког универзитета у Минхену и професора Корнела Емана са Нортвестерн универзитета у Чикагу, свакако улива  додатни оптимизам да Србија има потенцијале да се укључи у Четврту технолошку револуцију.

Програм Индустрија 4.0 постао је светски програм. После Немачке, велики број земља доноси своје програме индустријског развоја заснованог на тзв. internet of things. Међутим, ти национални програми показују да у свету не постоји јединствен прступ, већ свака земља, на основу својих националних приоритета дефинише нов модел свог технолошког развоја. За Србију која, по мишљењу домаћих и иностраних стручњака, има добре основе за дефинисање свог националног програма повољна околност је што се и високоразвијене земље налазе у фази увођења програма Индустрија 4.0.

Србија је препознала важност брзе дифузије технолошких истраживања и иновација у привреду у контексту модела Индустрија 4.0.  С тим у вези најављен је и нов пројектни циклус који ће донети и низ новина у финансирању истраживања , где ће приоритет имати иновативни комерцијално исплативи пројекти.

(Извор: Машински факултет)

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар