MEĐU IZMEĐU

PARALELNI UNIVERZUMI

1.873 pregleda
Mnoštvo svetova (Vikipedija)

Prema jednom od tumačenja Stivena Hokinga i Tomasa Hertoga, naš je svemir jedan od paralelnih svemira, kojih ima beskonačno mnogo

Samo 10 dana pre nego što je preminuo, slavni fizičar Stiven Hoking predao je izdavaču za objavljivanje svoj poslednji naučni rad, na kome je radio zajedno sa kolegom Tomasom Hertogom. Rad pod naslovom A smooth exit from eternal inflation? upravo je objavljen u naučnom časopisu Journal of High Energy Physics. U njemu su Hoking i Hertog izneli novu teoriju o nastanku svemira, koja bi mogla da odgovori na nekoliko do sada neodgovorenih pitanja.

U njihovom tumačenju teorije večnog širenja svemira postoji granica iza koje naše poimanje protoka vremena prestaje da ima smisla.

Prema teoriji „Velikog praska”, svemir je pre nešto manje od 14 milijardi godina počeo da se širi iz tačke neizmerne gustoće, a to širenje se nastavilo do danas. Prema jednom od tumačenja te teorije, naš je svemir jedan od paralelnih svemira, kojih ima beskonačno mnogo, piše „Biznis insajder”. U svom radu Hoking i Hertog se oslanjaju na teoriju struna, granu fizike koja pokušava da pomiri kvantnu fiziku sa gravitacijom i teorijom relativiteta Alberta Ajnštajna.

Stiven Hoking (Vikipedija)

U njihovom tumačenju teorije večnog širenja svemira postoji granica iza koje naše poimanje protoka vremena prestaje da ima smisla. Za osnovu te granice nova teorija uzima ograničeni broj svemira nastalih nakon „Velikog praska”, u kojima važe isti zakoni fizike kao i u našem. Dokaze o postojanju drugih svemira fizičari bi mogli da potraže koristeći alate za merenje primordijalnih gravitacionih talasa, nastalih pri prvobitnom širenju posle „Velikog praska”.

Postojeći instrumenti koji služe za traženje gravitacionih talasa verovatno nisu dovoljno osetljivi da bi mogli da pronađu dokaze za potvrdu ove teorije Hokinga i Hertoga. A to bi mogao da bude zadatak za neke buduće instrumente, kao što je evropska svemirska opservatorija gravitacionih talasa „LISA”, prenosi „T portal”.

(Izvor B92)

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar