МЕЂУ ИЗМЕЂУ

„ПАРК ИЗ ДОБА ЈУРЕ” У СИБИРУ

Илустрација (Википедија)

Палеонтолози Државног Универзитета у Санкт Петерсбургу пронашли су остатке џиновског диносауруса биљоједа старе око 130 милиона година у Сунтарском рејону руске републике Јакутије, изјавио је стручњак Универзитета Павел Скучас.

Он је за агенцију ТАСС рекао да се ради о веома примитивној врсти и да су сличне животиње у јужним регионима угинуле доста раније, као и да би ново откриће могло да промени начин на који данас гледамо ове древне рептиле. „Имали смо срећу да пронађемо кости диносауруса и докажемо да су они живели на овим местима. Тренутно претпостављамо да потичу из добро познате кинеске породице”, истакао је Скучас.

Палеонтолози су пронашли кости
стегосауруса, огромних диносауруса
биљоједа са четири ноге, који су имали
бодље на репу и грбе на леђима.

Научник каже да су пронађене кости једни од „најсевернијих остатака и открића” из периода креде, пре око 130 милиона година. „Тамо је, у ствари, био прави ,Парк из доба јуре᾽, где су живели ови диносауруси, који су веома примитивни за то време”, нагласио је Скучас. Палеонтолози су пронашли кости стегосауруса, огромних диносауруса биљоједа са четири ноге, који су имали бодље на репу и грбе на леђима. Научници настављају са изучавањем, у нади да ће успети да опишу нове, до сада непознате врсте диносауруса. Скучас тврди да ова открића могу да пруже више информација о томе где су диносауруси живели и како су се ширили.

Стручњаци су раније сматрали да стегосауруси нису жвакали храну, већ да су је само узимали зубима пре него што је прогутају. Научници се надају да ће одговорити и на питање где су се размножавали диносауруси који су живели у северним подручјима, јер се до сада сматрало да су се они померали са станишта пре репродукције. Међутим, научници су пронашли и веома мале кости, које су припадале младунчету диносауруса, што би могло да имплицира да рептили нису само сезонски долазили на подручје данашње Јакутије, већ да су се ту и разможавали.

(Извор Срна)

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар