MEĐU IZMEĐU

„PARK IZ DOBA JURE” U SIBIRU

527 pregleda

Paleontolozi Državnog Univerziteta u Sankt Petersburgu pronašli su ostatke džinovskog dinosaurusa biljojeda stare oko 130 miliona godina u Suntarskom rejonu ruske republike Jakutije, izjavio je stručnjak Univerziteta Pavel Skučas.

On je za agenciju TASS rekao da se radi o veoma primitivnoj vrsti i da su slične životinje u južnim regionima uginule dosta ranije, kao i da bi novo otkriće moglo da promeni način na koji danas gledamo ove drevne reptile. „Imali smo sreću da pronađemo kosti dinosaurusa i dokažemo da su oni živeli na ovim mestima. Trenutno pretpostavljamo da potiču iz dobro poznate kineske porodice”, istakao je Skučas.

Paleontolozi su pronašli kosti
stegosaurusa, ogromnih dinosaurusa
biljojeda sa četiri noge, koji su imali
bodlje na repu i grbe na leđima.

Naučnik kaže da su pronađene kosti jedni od „najsevernijih ostataka i otkrića” iz perioda krede, pre oko 130 miliona godina. „Tamo je, u stvari, bio pravi ,Park iz doba jure᾽, gde su živeli ovi dinosaurusi, koji su veoma primitivni za to vreme”, naglasio je Skučas. Paleontolozi su pronašli kosti stegosaurusa, ogromnih dinosaurusa biljojeda sa četiri noge, koji su imali bodlje na repu i grbe na leđima. Naučnici nastavljaju sa izučavanjem, u nadi da će uspeti da opišu nove, do sada nepoznate vrste dinosaurusa. Skučas tvrdi da ova otkrića mogu da pruže više informacija o tome gde su dinosaurusi živeli i kako su se širili.

Stručnjaci su ranije smatrali da stegosaurusi nisu žvakali hranu, već da su je samo uzimali zubima pre nego što je progutaju. Naučnici se nadaju da će odgovoriti i na pitanje gde su se razmnožavali dinosaurusi koji su živeli u severnim područjima, jer se do sada smatralo da su se oni pomerali sa staništa pre reprodukcije. Međutim, naučnici su pronašli i veoma male kosti, koje su pripadale mladunčetu dinosaurusa, što bi moglo da implicira da reptili nisu samo sezonski dolazili na područje današnje Jakutije, već da su se tu i razmožavali.

(Izvor Srna)

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar