МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ПАС НАЊУШИ ЕПИЛЕПСИЈУ

Pixabay

Pixabay

Научно истраживање открило да пси могу да предвиде епилептични напад код људи.

Човеков најбољи пријатељ не само да може да отера лопове или показује пут слабовидима, већ је способан да предвиди и епилептични напад, показало је истраживање Универзитета у Белфасту. Епилептични напади повезани су са специфичним мирисима који су псима препознатљиви, написали су аутори истраживања у часопису MDPi Animals.

Бројне су анегдоте о томе да пси показују промене у понашању пре напада, али ниједном научном студијом до сада те тврдње нису проверене, казали су. Тим научника, на челу са биологом са белфастског универзитета Нилом Пауелом, деветнаест паса без икаквих искустава с епилепсијом изложио је мирисима карактеристичним за три фазе напада. Реч је о мирисима који настају у зноју пацијената уочи напада. Свих 19 паса, а били су различите старости, расе и пола, показали су бихевиоралне промене кад су нањушили мирисе повезане с нападима.

„Неки су чак трчали напред назад до других чланова породице да би их упозорили да особи прети напад и то без икаквог претходног тренинга, рекао је Пауел, додавши да сама обука није тешка и да се може спровести у раздобљу од шест до осам недеља. Зависно од расе, пси имају од 10.000 до 100.000 пута моћнији њух од човековог. Сазнања Пауеловог тима могла би да послуже развоју „потенцијално спасоносног система раног упозорења за 65 милиона људи у свету који живе с епилепсијом, од којих 30 посто напада не успева да контролише лековима.

„Људи који имају тешке напада и живе у страху од једноставног одласка до купатила или од одласка у шетњу без пратње, требало би да стекну право на обученог пса који може да им најави напад и спасити их од повреда или чак изненадне смрти, рекао је Пауел. Њихова истраживања се настављају. „Она би евентуално могла да резултирају развојем електронског уређаја који би био осетљив на пораст специфичних биомаркера који претходе нападима, казао је. Питер Марфи, председник друштва Epilepsy Ireland, сматра да је проналазак поуздане методе предвиђања напада „свети грал за многе пацијенте који болују од епилепсије.

 

(Извор Н1)

О аутору

Stanko

Оставите коментар