ДАРВИНОВА НИТ

ПЕРНАТИ ЈЕДНОРОГ

Powdermill Nature Reserve Facebook

Амерички научници пронашли птицу и с мушким и женским карактеристикама. Pheucticus ludivicianus, дакле, производ генетске аномалије познате као билатерална гинандроморфија.

Научници у Пенсилванији (САД) недавно су открили изузетно ретку врсту птице певачице која на себи с једне стране има мушко, а с друге женско крило те самим тим представља карактеристике оба пола. Kако су објаснили изненађени научници ова појава је ретка и може се открити једном у животу.Последњи пут је резерват природе Powdermill у Природњачком музеју Карнеги пронашао још један пример пре 15 година и то је пета откривена од готово 800.000 птица које је истраживао резерват. Сви научници су били невероватно узбуђени. Присутан је научни интерес наравно, али и срећа јер смо видели нешто што је веома ретко”, навела је Ени Линдзи, водитељица програма за спајање птица у резервату природе.

Иако научници не могу бити потпуно сигурни без крвне претраге или обдукције, казали су да је ова птица Pheucticus ludivicianus, дакле, производ генетске аномалије познате као билатерална гинандроморфија, пише Си-Ен-Ен. За разлику од истинског хермафродитизма, који се односи на поседовање мушког и женског репродуктивног ткива, гинандроморфи показују контрастне полне карактеристике са сваке стране тела.


(Powdermill Nature Reserve)

У овом случају, док је једна страна чини генетски женком, друга страна показује сва обележја генетског мужјака. Чак и стражња страна крила и репа показују пресудне полне разлике, с леве су смеђе, а с десне црне боје. Ако је птица нешто попут осталих гинандроморфа које су пронађене, ова лево-десна подела могла би ићи и у њену унутрашњост, укључујући мозак и репродуктивне органе.

Ова необична појава забележена је и међу гмизавцима, лептирима и раковима, али још нису сигурни како делује и настаје.

Један од научника је казао да би ова птица могла ући у књигу рекорда и појаснио да је ово откриће исто као да су видели једнорога”, а други је описао навалу адреналина након што је видео овај ретки примерак. Још од 1962. године орнитолози у Птичјем истраживачком центру Powdermill групишу око 13.000 птица годишње у природном резервату. Њихова пуна база података, која укључује записе стотина хиљада птица, садржи мање од 10 обостраних гинандроморфа. Ова необична појава забележена је и међу гмизавцима, лептирима и раковима, али још нису сигурни како делује и настаје.

Испрва се претпостављало да су гинандроморфи настали спајањем два ембриона у развоју, одвојено оплођених, али сада научници имају још једну идеју. Гинандроморфизам (gine” је грчки израз за жену, andro” значи мужјак, а morph” значи сорта). Птица је из породице батокљуна с ружичастим прсима. Мужјаци и женке батокљуни разликују се по боји. Тако мужјаци имају ружичасти доњи део крила, а женке жутосмеђе.

„Популарно питање у научним круговима јесте: има ли ова птица способност размножавања. Будући да је обично само леви јајник функционалан код птица, а лева страна ове птице је женска, ова би птица теоретски могла излећи младе ако се успешно пари с мужјаком.

Kада женске птице произведу јаје, ћелија треба одбацити половину својих хромозома у врећици званој поларно тело”. Ако јаје задржава ово тело ДНK, може створити властито језгро. Ако две сперме оплоде јајну ћелију с два језгра, а не једним, а та се језгра почну делити одвојено, свака страна тела потомства теоретски би могла имати свој пол, с једне стране која изражава женске хромозоме, а с друге стране мушке.

„Популарно питање у научним круговима јесте: има ли ова птица способност размножавања. Будући да је обично само леви јајник функционалан код птица, а лева страна ове птице је женска, ова би птица теоретски могла излећи младе ако се успешно пари с мужјаком”, написали су истраживачи из PARC-а. Међутим, чак и с потенцијално функционалним јајником, ова љупка птица можда се неће моћи парити. С обзиром на то да су то птице певачице, а мужјаци се ослањају на своју музику да би привукли женке, нејасно је хоће ли ова птица моћи привући партнера ако је својом песмом збуњујућа за друге птице.

(Извор Kликс)

О аутору

Stanko

Оставите коментар