MEĐU IZMEĐU

PESTICIDI, DA ILI NE?

439 pregleda
Manje pčela (Vikipedija)

Dve nedavne studije o uticaju na pčele grupe pesticida zabranjenih u Evropi nisu dale nedvosmislene rezltate, i time su dolile ulje na vatru u raspravi da li su ove hemikalije, nazvane neonikotinoidi, bezbedne ili nisu.

Studija su obavljene u evropskim zemljama i Kanadi. Obe su pronašle neke negativne efekte neonikotinoida na divlje i medonosne pčele, ali i neke pozitivne, zavisno od okruženja.

Naučnici koji su vršili istraživanja u Velikoj Britaniji, Mađarskoj i Nemačkoj rekli su novinarima da ukupni rezultati surerišu da su Neonikotinoidi štetni za pčele i da to jeste razlog za zabrinutost.

Evropska unija je 2014. proglasila
moratorijum na upotrebu neonikotinoida
koje pravi nekoliko kompanija.

Ali naučnici koji predstavljaju kompanije što su platile istraživanja, nemačka „Bajer” i švajcarska „Singenta”, kažu da rezltati nisu dosledni. Nekoliko nezavisnih eksperata je reklo da su nalazi neubedljivi.

Evropska unija je 2014. proglasila moratorijum na upotrebu neonikotinoida koje pravi nekoliko kompanija, među kojima i dve pomenute, pošto su laboratorijska istraživanja ukazala na potencijalne rizike po pčele, koje su neophodne za oprašivanje useva.

Ali hemijski giganti kažu da realni podaci ne ukazuju da su samo neonikotinoidni pesticidi jedini krivi za globalno smanjenje broja pčela. Oni kažu da je u pitanju složeni fenomen koji izaziva veliki broj faktora.

Portparol Evropske agencije za bezbednost hrane (EFSA) kaže da agencija procenjuje sve studije i podatke kako bi u novembru ponovo procenila neonikotinoide. Naučni zaključci Agencije će biti od odlučujućeg značaja za države EU u smislu da li će moratorijum na neonikotinoide ostati na snazi ili ne.

Dve studije koje su objavljene u četvrtak u časopisu „Nauka” (Science) su važne zato što su to terenske studije koje su imale za cilj da istraže realnu izloženost pčela pesticidima u prirodi.

Bojan Glavonić (RTS)

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar