MEĐU IZMEĐU

PINGVINSKA DRŽAVA

328 pregleda
Superkolonija (Vikipedija)

Na istočnom Antarktiku otkriveno je milion i po adelijskih pingvina, saopštili su iznenađeni naučnici. Samo 160 kilometara daleko na zapadnom Antarktiku iste vrste su u izumiranju zbog topljenja leda uzrokovanog globalnim zagrevanjem.

Sada se ispostavilo da su Opasna ostrva domaćin više od 750.000 uzgojnih parova adeli pingvina, što je više od broja njih koji su ostali u regionu, objasnio je naučni tim sa Univerziteta Stoni Bruk u časopisu „Sajentifik riports”. Kada su podaci satelita pokazali prisustvo preko milion pingvina na ostrvima naučnici su mislili da je greška.

„Bili smo iznenađeni da vidimo toliko pingvina, posebno zato što neka od tih ostrva nikada nisu bila domaćini pingvinima”. Ostrva se nalaze na vrhu Antarktika, bliže Južnoj Americi, retko su posećena, a kolonija pingvina otkrivena je zahvaljujući satelitima za praćenje Zemlje.

„Ne zovu se za džabe Opasna ostrva”, objasnila je Heder Linč. „Područje je većim delom prekriveno teškim morskim ledom, pa je čak i u vreme leta teško ući u ovaj region i istraživati”.

(Izvor B92)

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar