МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ПЛАСТИЧНО ЗЛАТО У БОЈИ

Илустрација (Спутњик/Иља Питалев)

Годинама је злато било обележје богатства и моћи. Због злата су се водили ратови, убијали владари, али и освајала до тада неосвојена подручја.

 Али, с годинама злато је некако изгубило на ексклузивности, али не и на вредности. Група научника са швајцарског ЕТХ Цириха осимислила је како произвести злато у лабораторији. И то не било какво злато. Њихово злато тежи пет до 10 пута мање од традиционалног 18-каратног злата и могло би се употребљавати за позлаћивање накита који би тако задржао своју вредност, али био знатно лакши, преноси Блиц.

И док је класична мешавина 18-каратног злата направљена од три четвртине злата и једне четвртине бакра, ново злато је направљено од протеинских влакана и полимера латекса како би се створила матрица у коју се углављују танки дискови златних нанокристала. Звучи компликовано? Поједностављено можемо рећи да су створили злато од пластике. Како појашњава један од професора који су учествовали у изради, Рафаеле Мезенга, ново злато има све одлике пластике и злата. Лагано је, ако падне на чврсту подлогу звучи као пластика, али сјаји попут злата и може се обрађивати као и класично злато.

Научници су чак открили и како мењати састав злата како би прилагодили чвстоћу материјала. Тако могу да створе било какву врсту злата, чак и у различитим бојама. Мезенга истиче како би се пластично злато могло користити за накит, али и у електроничким уређајима као што су паметни телефони или телевизори. Научници су већ патентирали своје пластично злато и цео поступак израде, па бисмо у будућности пластично злато могли видети и у практичној примени.

(Извор Спутњик)

 

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар