MEĐU IZMEĐU

PLAVO SVETLO SMRT ZA OČI

1.287 pregleda

Američki naučnici tvrde da svetlosni talasi koje emituju svetlosne diode oštećuju moždane ćelije i one u mrežnjači. Niz eksperimenata na voćnim mušicama otkrio je da ovi talasi takođe ubrzavaju starenje.

 Svetlost je vrsta elektromagnetnog zračenja koja nosi određenu količinu energije. Crveno svetlo ima malu energiju i ljudsko oko ga lako opaža, dok plava svetlost, koja ima najveći volumen energije, čini da se naše oči brže umaraju. Veštačka plava svetlost koju emituju savremeni elektronski uređaji uzrokuje najveću štetu jer joj talasna dužina varira između 380 i 500 nanometara.

Da bi to potvrdili, naučnici sa Državnog univerziteta u Oregonu sproveli su seriju eksperimenata na voćnim mušicama. Organizam ovog insekta jako podseća na ljudski. Mušice korišćene u ovom istraživanju bile su podeljene u tri grupe. Prva grupa je provela 12 sati pod plavim svetlom i 12 sati u mraku, dok je druga grupa sve vreme ostala u tami.

Rezultati eksperimenta otkrili su da insekti prve grupe imaju kraći životni vek. Pored toga, muve u ovoj grupi pretrpele su oštećenja neurona na njihovom mozgu i mrežnjači. Naučnici su, takođe, shvatili vrlo zanimljivu činjenicu: insekti su pokušali da izbegnu izlaganje plavoj svetlosti.

(Izvor Sputnjik)

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar