МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ПОДЗЕМНА ВАТРЕНА РЕКА

Илустрација

Илустрација

Огромна подземна река лаве, налик на разгранато стабло дрвета које храни многе вулкане на Земљи, мапирана је захваљујући међународном тиму научника. Већина активних вулкана на Земљи смештена је у ватреном прстену, подручју које оивичава Тихи океан од југа Јужне Америке, преко Средње и Северне Америке, затим истока Азије, Јапана, Индонезије, па све до Kермадечког рова на југозападном делу Пацифика. У том подручју догађа се највец́и број вулканских ерупција и земљотреса, а научници су се дуго питали шта храни вулкане ван ватреног прстена.

Научници су и раније износили хипотезу о постојању оваквог подземног тока лаве, али до сада нису могли да га виде сеизмолошки, све док међународни тим, који је предводила Марија Цекмистренко са Универзитета Оксфорд, није направио мапу огромног вулканског стабла на основу података прикупљених геолошким телескопом који региструје вибрације планете.Људи већ дуго година гледају у звезде и то им је знатно лакше, поглед под земљу је веома изазован, рекла је Шен Kотар, сеизмолог са Универзитета Kембриџ за Kванта магазин.

Огромно подземно стабло не само да храни Питон де ла Фурнез, вец́ и велики број других вулкана, међу којима су и они удаљени 3.000 километара у источној Африци. Претпоставља се да је оно повезано и са вулканима на Хавајима, који нису близу ватреног прстена, иако се налазе у Тихом океану. Научници сматрају да је пре око 65 милиона година ова подземна река лаве потпалила и вулканску област на Деканској висоравни у Индији, области која има довољно сеизмолошког потенцијала да покрије милион и по квадратних километара површине.

(Илустрација buyung Kunt/shutterstock)

(Извор Б92)

О аутору

Stanko

Оставите коментар