МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ПОПИЈ СВОЈУ ВАКЦИНУ

Спутњик/Владимир Астапкович

Претклиничка испитивања руске вакцине против вируса корона у облику јогурта, који се развија у „Центру за персонализовану медицину у Санкт Петербургу, требало би да буду завршена 2021. године, саопштио је директор Института за експерименталну медицину (ИЕМ) Александар Дмитријев.

„Тренутно радимо на претклиничким истраживањима које планирамо да завршимо током ове године. Ово је ферментисани млечни производ, врста пробиотика с којим радимо већ 20 година или чак више, имамо добро успостављене технологије које омогућавају клонирање фрагмената гена патогених микроорганизама и добијање корисног соја, који се обично назива кефир или јогурт, изјавио је Дмитријев у емисија телевизије „Русија 24.

Дмитријев је рекао да ће научницима бити потребно додатно финансирање како би спровели клиничка испитивања и додао да је технологија производње лека изузетно једноставна. Подсетимо, од 18. јануара у Русији је почела масовна вакцинација против ковида-19. Вакцина „спутњик ве (Sputnik V) коју производи Научно-истраживачки институт „Гамалеја у сарадњи са Руским фондом за директне инвестиције добила је 11. августа потврду о регистрацији од Министарства здравља Русије, поставши тако прва регистрована вакцина против вируса корона на свету.

(Извор Спутњик)

О аутору

Stanko

Оставите коментар