МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ПОВРАТАК ТУБЕРКУЛОЗЕ

Wikipedia

Wikipedia

Корона више није највећи заразни убица људи.

Након више од две године огромних напора влада широм света, ковид више није највећи глобални инфективни убица. Сада је поново на неславном трону туберкулоза, што само показује да човечанство не улаже довољно напора у борбу против ове болести, упозоравају стручњаци. Председник непрофитне организације „ТБ алијанса” Мел Спигелман похвалио је велике напоре и напредак у борби против пандемије ковида, увођење бројних мера и развој ефикасних вакцина, тестирања и третмана.

Нажалост, делић таквих напора се улаже у борбу против туберкулозе, истиче Спигелман. Туберкулоза је пре појаве ковида, деценијама била највећи инфективни убица са око 1,5 жртава годишње широм света. „Са зауздавањем пандемије и постепеним опадањем броја жртава од ковида, туберкулоза је преузела своју дубиозну титулу”, навео је Спигелман.

„ТБ алијанса”, која ради на развоју и допремању што ефикаснијих и јефтинијих лекова против туберкулозе, наглашава чињеницу да дневно од туберкулозе умире 4.109 људи широм света. У поређењу с новијим бројкама, од ковида-19 претходног месеца у свету је дневно умирало 1.449 људи, показују подаци Универзитета Џонс Хопкинс.

(РТС)

О аутору

administrator

Оставите коментар