МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ПРАСТАРА ЖАБА КАО НОКАТ

Илустрација (Вирџинијатек)

Ова створења која су делила праисторијски крајолик са диносаурусима, идентификована су на основу фосилних остатака величине нокта.

Остаци једне од најстаријих жаба откривени су на палеонтолошком налазишту у месту Чинл у америчкој држави Аризони. Ова створења која су делила праисторијски крајолик са диносаурусима, идентификована су на основу фосилних остатака величине нокта.Палеонтолози сматрају да су кости ове још увек неименоване врсте која је живела пре око 216 милиона година, остаци најстарије жабе икада пронађене у Северној Америци.

Мајушни остаци кука пронађени су поред огромних, крокодилских фитосауруса и неких раних врста диносауруса, како је објављено у часопсису „Бајолоџи летерс” (Biologi Letters), а преноси „Индипендент”.Палеонтолог, др Мишел Стокер, асистент на Високој школи техничких наука у Вирџинији, наводи да ово откриће доказује да у периоду тријаса нису живеле само огромне звери.

„Жаба из Чинле је била величине људског нокта”, додала је докторка Стокер и нагласила да ће се научници сада усредсредити на потрагу за мањим облицима живота из тог периода.„Развој нових метода у реконструкцији костура малих кичмењака омогућио је ово узбудљиво откриће”, сматра студент докторских студија Бен Клигман, члан истраживачког тима.

Иначе, најстарији остаци ових кичмењака икада откривени, пронађени су у стенама Мадагаскара и Пољске, а датирају од пре око 250 милиона година.Примерак који је пронашла др Стокер и њен тим у Аризони најсличнији је данашњим жабама од свих до сада пронађњних фосила, али се ипак не може сматрати директним претком водоземаца који данас постоје.

Научници ће наставити да истражују овај локалитет у нади да ће успети да пронађу остатке лобање и других делова тела који ће им омогућити да сакупе што више података о жаби из Чинле.

(Извор РТС)

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар