MEĐU IZMEĐU

PREDSTAVLJA SRBIJU

396 pregleda

Nemanja Milinković, donedavno student master studija na modulu za termotehniku Mašinskog fakulteta u Beogradu, a sada master inženjer mašinstva, predstavljaće Srbiju, Društvo za KGH i svoj fakulet na REHVA međunarodnom studentskom takmičenju u januaru 2021.  godine u Portugalu.

Rad Nemanje Milinkovića „Energetska analiza termotehničkih sistema u porodičnoj kući, čiji je mentor, doc. dr Aleksandra Sretenović sa Katedre za termotehniku, proglašen je za najbolji rad na nacionalnom studentskom takmičenju Društva za KGH.Pobeda na ovom takmičenju, koje je početkom decembra održano u okviru 51. Međunarodnog kongresa o klimatizaciji, grejanju i hlađenju, omogućila mu je  direktan  plasman na međunarodno REHVA  takmičenje pod pokroviteljstvom Evropske asocijacije organzacija grejanja, hlađenja i klimatizacije.

 

Pobednički rad je pisan na osnovu master rada koji je Nemanja Milinković, uz veliku podršku i mentorstvo dr Aleksandre Sretenović, odbranio u septembru ove godine. On predstavlja nastavak istraživanja na kojima je ovaj mladi inženjer radio u okviru predmeta „Energetska efikasnost u zgradama Mtokom master studija.

„Osnovni cilj rada jeste analiza postojećeg termotehničkog sistema porodične kuće u Beogradu, uz predloge unapređenja. S obzirom da je u pitanju objekat u kom živim sa svojom porodicom, bilo mi je posebno interesantno da uradim analizu poboljšanja energetske efikasnosti i eventualnih ušteda koje se mogu postići dodavanjem izolacije, zamenom prozora i postavljanjem efikasnijeg izvora energije. Takođe je analizirana i primena toplotne pumpe za grejanje i hlađenje objekta. Posebno bih istakao da ovakav sistem, i pored toga što zahteva visoke investicione troškove, može biti izveden u više faza, navodi naš mladi sagovornik, koji ne krije zadovoljstvo što je baš njegov rad izabran da predstavlja našu zemlju na predstojećem takmičenju u Portugalu.

Doc. dr Aleksandra Sretenović, mentor pobedničkog rada,  s ponosom ističe da je Nemanja Milinković još tokom studija, kroz predmet „Energetska efikasnost u zgradama M”, pokazao interesovanje za analizu termotehničkih sistema i eventualnih ušteda primenom mera povećanja energetske efikasnosti.


Aleksandra Sretenović

„Posle uspešno položenog ispita, Nemanja je nastavio da se bavi ovom temom. Rezultat je njegov master rad, koji je ocenjen odličnom ocenom, a u kojem je pokazao inženjerski pristup u rešavanju određenih nedostataka sistema koji su mu, s obzirom da je reč o porodičnoj kući, veoma dobro poznati. Posebno bih izdvojila predlog mera za povećanje komfora u prostoru uz istovremeno smanjenje potrošnje energije. Upravo to rešenje ga je kvalifikovalo za nacionalno studentsko takmičenje na KGH kongresu na kojem je i pobedio. To je najbolja potvrda da mlađe, tehnički obrazovane generacije, polazeći od svog okruženja, predstavljaju onu važnu pokretačku snagu za unapređenje energetske efikasnosti u našoj zemlji, zaključila je doc. dr Aleksandra Sretenović.

Inače, Evropska asocijacija organizacija grejanja, hlađenja i klimatizacije REHVA  je mreža koja okuplja više od 100.000 inženjera iz 26 zemalja Evrope. Ova asocijacija, osnovana 1963. godine, posvećena je unapređenju zdravlja, komfora i energetske efikasnosti svih zgrada i zajednica.

(Izvor MF)

O autoru

administrator

Ostavite komentar