MEĐU IZMEĐU

PRIZNANJE SRPSKOM ČASOPISU

1.109 pregleda
Miroljub Jevtić (Vikipedija)

Fakultet društvenihnauka državnog univerziteta Belgrano u Buenos Airesu, u saradnji sa istraživačkim institutom „Đino Đermani”, 28. marta 2018. organizuje međunarodnu naučnu konferenciju posvećenu srpskom i beogradskam naučnom časopisu „Politikologija religije”.

Slično okupljanje upriličeno je 2015, tada na državnom Univerzitetu „Arturo Haureče”, takođe u glavnom gradu Argentine. Ovoga puta centralna pažnja biće posvećenena  broju 1 za 2017. i broju 2 za 2016.  godinu. Prvi je posvećen temi „Politička ekonomija i religija”,  a drugi temi „Savremeno jevrejstvo i politika”. Gost urednik prvog broja bio je prof dr Ernan Borisonk, a drugog dr Emanuel Taub, nastavnici na pomenutoj visokoškolskoj ustanovi. Osnivač i glavni urednik časopisa prof. dr Miroljub Jevtić kajavljen je kao specijalni gost konferencije.

Prvi put u svetu je ova naučna
disciplina uvedena u nastavu
školske 1993/94. na Fakultetu
političkih nauka u Beogradu.

Valjalo bi podsetiti na neke važne činjenice u vezi sa časopisom „Politikologija religije”. Srbija pre Prvog ustanka nije imala nijednu redovnu školu. U razvoju prosvete i nauke u postojo je samo jedan put – ići na zapadne univerzitete i donositi znanje. Srbi su završavali škole u Pešti, Beču, Lajpcigu, Parizu, Kijevu i Petrogradu…  Otuda su šrenpsili već osmišljene naučne discipline koje su dopunjavali u skladu sa svojim sposobnostima. To je slučaj s našim najvećim  naučnicima.

Naslovnica časopisa

Nikada se nije desilo da nešto što je smišljeno kod nas u društvenim naukama preuzmu  Francuzi, Amerikanci, Nemci, Englezi… Jedini izuzetak je politikologija religije u sastavu političkih nauka koju je utemeljio profesor dr Miroljub Jevtić. Prvi put u svetu je ova naučna disciplina uvedena u nastavu  školske 1993/94. na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Beogradu. I od tada se širi u druge zemlje, uz poštovanje definicije predmeta istraživanja koju je sričio naš naučnik.

Na  čuvenom britanskom univerzitetu Čester, 8. i 9. aprila 2014, organizovana je konferencija na kojoj je politički filozof iz Trsta dr Stela Marega u svojem referatu istakla , a to jednoglasno prihvaćeno,  da je politikologija religije rođena u Beogradu. Slično je 2012. ponovljeno u časopisu „Oksfordska univerzitetska štampa” sa Liste naučnih citata (ISI), u članku profesora Stivena Ketla sa uglednog univerziteta Vorvik, koji na trećoj stranici potvrđuje ko je tvorac politikologije religije, a na stranicama 17 i 18 da je časopis

„Politikologija religije” te vrste u svetu. I tako redom.

U svetu postoje samo dva časopisa
posvećena politikologiji religije.
Jedan izdaje „Kembrička univerzitetska štampa”,
u saradnji sa Američkom asocijacijom za političke nauke,
a drugi Univerzitet u Beogradu, kojem su
američki politikolozi dali prednost.

Kao rezultat toga američki časopis „Crkva i država”, koji  koji štampa „Oksfordska univerzitetska štampa”, uvrstio je profesra Miroljuba Jevtića u svoj redakcioni odbor, u kojem je nadaleko poznati islamolog Džon Espozito. Neka od najuglednijih imena  politikologije u SAD i svetu svoje rezultate objavila su u  časopisu „Politikologija religije”. Tako se dogodilo da na Rolins koledžu na Floridi, uz učešće brojnih politikologa, sociologa i filozofa iz SAD, glavna tema bude srpski časopis. Nikada u istoriji balkanskih, dakle ne samo srpskih društvnih nauka, nije se desilo, da američki naučnici posvete konferenciju nekom  časopisu sa Balkana i da, posredno, saopšte da je jedan od najboljih u svetu u toj  oblasti.

U svetu danas postoje samo dva časopisa posvećena politikologiji religije. Jedan izdaje „Kembridž juniverziti pres”, u saradnji sa Američkom asocijacijom za političke nauke, a drugi Univerzitet u Beogradu, kojem su američki politikolozi dali prednost. Nijedna druga društvena nauka sa ovih prostora tako nešto nije doživela u SAD. U ovom času „Politikologija religije” je na listi časopisa koji uskoro treba da se pojave na najvažnijoj „Tomson-Rojtersovoj” listi za vrednovanje i razvrstavanje naučnih časopisa.

Gradimir Cvetković

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar