СКЛАПАЊЕ ПАМЋЕЊА

ПРОЧИТАНО ТАЈНО ПИСМО?

Wikipedia

Wikipedia

Мистериозно древно линеарно еламитско писмо, које се користило између 2300. и 1800. године пре Христа на подручју јужног Ирана можда је коначно дешифровано, иако су неки стручњаци још скептични. Могуће је да артефакти нису набављени на законит начин.

Данас је очувано само око 40 познатих примера линеарног еламитског писма, због чега га је тешко у потпуности декодирати. Но, научници у новом истраживању тврде да су у томе успели. Наиме, други истраживачи су раније дешифровали неке линеарне еламитске натписе, а аутори нове студије надовезали су се на те претходне радове упоређујући систем писања у осам линеарних еламитских натписа с текстовима писаним на клинопису.

Kлинасто писмо је већ дешифровано. С обзиром на то да датира из отприлике истог временског раздобља, вероватно садржи имена истих владара и њихове титуле и користи неке од сличних израза за описивање владара. Стручњаци наводе да су путем те процедуре открили што значе многи други симболи еламитског писма, но да је и даље остало непознато око 3.7 посто знакова. Наиме, ово писмо има више од 300 симбола који представљају различите звукове, попут знака у облику полумесеца који звучи као па”, пише Science Alert.

Научници у истраживању наводе да ће у будућности бити објављено више превода целовитих текстова. Археолог Франсоа Десе са Универзитета у Техерану и из Француског националног центра за научна истраживања (CNRS) одбио је да коментирише ове резултате.

Тим је превео кратак текст који каже: Пузур-Сушинак, краљ Авана. Божанство Инсушинак га воли.” Додаје да свакога ко се побуни против Пузур-Сушинака треба уништити. Научници у истраживању наводе да ће у будућности бити објављено више превода целовитих текстова. Археолог Франсоа Десе са Универзитета у Техерану и из Француског националног центра за научна истраживања (CNRS) одбио је да коментирише ове резултате. Live Science је контактирао неколико других стручњака који нису били повезани сa истраживањем и затражио њихово мишљење. Већина је или одбила коментар или није одговорила на врeме за објаву чланка.

Међутим, асиролог Џејкоб Дал са Универзитета Оксфорд изнео је своје мишљење и казао да је сумњичав према налазима. Он проучава протоеламитско писмо и није се сложио са изјавом археолога у студији у којој се наводи да су протоеламитски и линеарни еламски блиско повезани. Додатно, брине га што је тим при својој анализи користио натписе пронађене на археолошком налазишту Kонар Сандал из бронзаног доба, које се налази близу Јирофта, града у Ирану.

„Ти натписи имају сумњива обележја, можда се ради о кривотворинама. Мада артефакти из Kонар Сандала не припадају групи од осам нових натписа који су били кључни за дешифривање, упитна је чињеница да су их уопште користили”, рекао је Џејкоб Дал. Одакле потичу натписи? Стручњаци нису о сигурни одакле потиче осам линеарних еламитских натписа. Седам се налази у колекцији Хушанга Махбубијана, док је осми у колекцији Мартина Шојена, норвешког бизнисмена и колекционара.

Норвешка полиција је 24. абгуста 2021. запленила натпис у Шојеновом власништву и стотине других артефаката у његовој збирци. У извештају који је у марту објавио Музеј културне историје у Ослу наводи се да Шојен „није успео доставити документацију о легалној набавци из Ирана и да докази указују на пљачку, кријумчарење и незакониту трговину”. У јулу је Шојенова колекција критиковала овај извештај и навела да су оптужбе неосноване. „Адвокатуром се бавим више од 40 година и прочитао сам огроман број извештаја. Никад нисам видео неки који је овако слабо утемељен”, изјавио је адвокат Като Шиоц који заступа Шојена.

Франсоа Десе је 2018. написао да му је Махбубијан рекао да су артефакти извезени у Европу пре 1970. Иранско истраживање спровело је металуршку и хемијску анализу артефаката из Махбубијанове збирке и није пронашло доказе о кривотворењу. Истраживање названо The Decipherment of Linear Elamite Writing објављено је у часопису Zeitschrift fur Assyriologie und Vorderasiatische Archaologie.

(Индекс)

О аутору

Stanko

Оставите коментар