МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ПРОТИВ ДРОГЕ И КОРОНЕ

Profimedia

Profimedia

Лорен Николс, 34-годишњакиња из Бостона, готово две године патила је од последица дугог ковида као што су умор, главобоља, збркане мисли пошто се затазлау пролеће 2020, све док јој лекар није прописао ниске дозе налтрексона, генеричког лека за сузбијање учинка опојних дрога.Након више од две године живота у дебелој можданој магли, сада могу да мислим јасно, рекла је.

Научници који се баве последицама дугог ковида настоје да утврде може ли тај лек бити користан милионима људи који трпе болове, осећај умора и распршити им тзв. менталну маглу месецима након прележаног ковида. Лек се показао делотворним у лечењу сличног постинфекцијског синдрома праћеног дефицитом когнитивних способности и општим умором што се назива мијалгични енцефаломијелитис/синдром хроничног умора.

Планирана су најмање четири клиничка испитивања налтрексона на стотинама пацијената који трпе синдром дугог ковида, наводи агенција Reuters позивајући се на Clinicaltrials.gov и интервјуее с 12 научника који се баве синдромом ME/CFS и дугим ковидом. „Лек делује против упала и годинама се користи у ниским дозама за лечење неких стања као што су фибромиалгија (реуматска болест коју карактерише бол у мишићима и зглобовима), Kронова болест (упална болест пробавног система) те мултипла склероза (хронична упална болест средњег нервног система), каже др Џеред Јангер. Прописује се 50 милиграма налтрексона за лечење зависности од алкохола и дрога, а неки произвођачи и продају таблете од 50 милиграма.

Др Јангер је у септембру пријавио студију ниских доза налтрексона за опоравак од дугог ковида и сматра да је то сада приоритет за клиничка испитивања. Међутим, тај лек не помаже свим пацијентима који се боре с последицама дугог ковида, а реч је о неких 200 симптома у распону од болова и палпитације до несанице и когнитивних тешкоћа.То није лек за све, каже Џејми Селцер, научник са Стенфорда.Ти људи нису излечени, само им се помогло.

Др Џек Ламберт, стручњак за заразне болести на Универзитету у Даблину, прописивао је ниске дозе набеденог лека за ублажавање болова и умора везаних уз лечење Лајмске болести (борелиозе), болести коју преносе крпељи. У пандемији је препоручио колегама да такве ниске дозе препишу пацијентима који се боре с последицама дугог ковида. Било је успешно, па је руководио пилот студијом од 38 пацијената који су имали последице дугог ковида. Они су казали да су након узимања тог лека имали више енергије, мање болова, бољу концентрацију, а ублажила се и несаница и опште стање им се побољшало након два месеца. Ламберт, који сада планира веће истраживање да би потврдио резултате, верује да ниске дозе налтрексона могу поправити штету коју је изазвала болест, а не само да маскирају симптоме.

(Б92)

О аутору

Stanko

Оставите коментар