MEĐU IZMEĐU

PROTIV OBRAZOVNIH ZAKONA

518 pregleda
Dejan Popović, Vladimir Bumbaširević, Vladimir Kostić (Vikipedija)

Potpisivanje peticije pokrenuli Konferencija univerziteta Srbije (KONUS), Nacionalni savet za visoko obrazovanje (NSVO) i Srpska akademije nauka i umetnosti (SANU).

Mi, dolepotpisani akademici, profesori, istraživači i građani Republike Srbije, zahtevamo:

1. Da se prihvati inicijativa Konferencije univerziteta Srbije (KONUS), Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje (NSVO) i Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) upućena resornom ministarstvu u vezi sa izmenom Zakona o visokom obrazovanju.

2. Da se hitno zaustavi implementacija ovog i drugih novousvojenih obrazovnih zakona i uz pomoć akademske zajednice započne rad na izmenama ovih zakona da bi se na taj način predupredile negativne posledice njihove primene.

Zakonom o visokom obrazovanju drastično je smanjeno učešće univerziteta u radu regulatornih tela odgovornih za obezbeđivanje kvaliteta visokog obrazovanja, a u korist izvršne vlasti. Ovim značajnim umanjenjem prethodno dostignutih standarda autonomije univerziteta, pravci razvoja visokog obrazovanja postaju predmet političkih dogovora umesto meritornih odluka zasnovanih na kritičkom dijalogu i promišljanju unutar zajednice univerziteta.

Nedavno usvojenim Zakonom u Srbiji je bitno derogirana uloga univerziteta, njihovih nastavnika i studenata, koji u svakoj savremenoj državi predstavljaju vodeću intelektualnu snagu u definisanju pravaca društvenog razvoja. Iz ovih razloga snažno podržavamo inicijativu KONUS, SANU i NSVO za obrogaciju Zakona o visokom obrazovanju.

Opširnije: http://www.upi.rs/peticija.php?page=potpisnici

Pismo ministru pdf format.

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar