MEĐU IZMEĐU

PROTIV OBRAZOVNIH ZAKONA

Dejan Popović, Vladimir Bumbaširević, Vladimir Kostić (Vikipedija)

Dejan Popović, Vladimir Bumbaširević, Vladimir Kostić (Vikipedija)

Potpisivanje peticije pokrenuli Konferencija univerziteta Srbije (KONUS), Nacionalni savet za visoko obrazovanje (NSVO) i Srpska akademije nauka i umetnosti (SANU).

Mi, dolepotpisani akademici, profesori, istraživači i građani Republike Srbije, zahtevamo:

1. Da se prihvati inicijativa Konferencije univerziteta Srbije (KONUS), Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje (NSVO) i Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) upućena resornom ministarstvu u vezi sa izmenom Zakona o visokom obrazovanju.

2. Da se hitno zaustavi implementacija ovog i drugih novousvojenih obrazovnih zakona i uz pomoć akademske zajednice započne rad na izmenama ovih zakona da bi se na taj način predupredile negativne posledice njihove primene.

Zakonom o visokom obrazovanju drastično je smanjeno učešće univerziteta u radu regulatornih tela odgovornih za obezbeđivanje kvaliteta visokog obrazovanja, a u korist izvršne vlasti. Ovim značajnim umanjenjem prethodno dostignutih standarda autonomije univerziteta, pravci razvoja visokog obrazovanja postaju predmet političkih dogovora umesto meritornih odluka zasnovanih na kritičkom dijalogu i promišljanju unutar zajednice univerziteta.

Nedavno usvojenim Zakonom u Srbiji je bitno derogirana uloga univerziteta, njihovih nastavnika i studenata, koji u svakoj savremenoj državi predstavljaju vodeću intelektualnu snagu u definisanju pravaca društvenog razvoja. Iz ovih razloga snažno podržavamo inicijativu KONUS, SANU i NSVO za obrogaciju Zakona o visokom obrazovanju.

Opširnije: http://www.upi.rs/peticija.php?page=potpisnici

Pismo ministru pdf format.

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar