МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ПРОТИВ ОБРАЗОВНИХ ЗАКОНА

Дејан Поповић, Владимир Бумбаширевић, Владимир Костић (Википедија)

Дејан Поповић, Владимир Бумбаширевић, Владимир Костић (Википедија)

Потписивање петиције покренули Kонференција универзитета Србије (KОНУС), Национални савет за високо образовање (НСВО) и Српска академије наука и уметности (САНУ).

Ми, долепотписани академици, професори, истраживачи и грађани Републике Србије, захтевамо:

1. Да се прихвати иницијатива Kонференције универзитета Србије (KОНУС), Националног савета за високо образовање (НСВО) и Српске академије наука и уметности (САНУ) упућена ресорном министарству у вези са изменом Закона о високом образовању.

2. Да се хитно заустави имплементација овог и других новоусвојених образовних закона и уз помоћ академске заједнице започне рад на изменама ових закона да би се на тај начин предупредиле негативне последице њихове примене.

Законом о високом образовању драстично је смањено учешће универзитета у раду регулаторних тела одговорних за обезбеђивање квалитета високог образовања, а у корист извршне власти. Овим значајним умањењем претходно достигнутих стандарда аутономије универзитета, правци развоја високог образовања постају предмет политичких договора уместо мериторних одлука заснованих на критичком дијалогу и промишљању унутар заједнице универзитета.

Недавно усвојеним Законом у Србији је битно дерогирана улога универзитета, њихових наставника и студената, који у свакој савременој држави представљају водећу интелектуалну снагу у дефинисању праваца друштвеног развоја. Из ових разлога снажно подржавамо иницијативу KОНУС, САНУ и НСВО за оброгацију Закона о високом образовању.

Опширније: http://www.upi.rs/peticija.php?page=potpisnici

Писмо министру пдф формат.

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар