MEĐU IZMEĐU

PRVA DRŽAVA U KOSMOSU

592 pregleda
Svemirska nacija (Vikipedija)

Asgardija će svoje fizičko prisustvo u svemiru uspostaviti preko serije satelita, od kojih će prvi – „asgardija 1”– biti lansiran 12. septembra 2017.

Naučnici su u oktobru prošle godine osnovali prvu svemirsku naciju, a do nedavno je stiglo preko 211.000 prijava iz čak 217 država. Cilj ove nacije je stvaranje „mirnog društva”, otvoren pristup svemirskim tehnologijama i zaštita Zemlje od pretnji iz svemira, poput asteroida.

Kako je svaka punoletna osoba nezavisno od pola, nacionalnosti, rase, vere i finansijskog stanja mogla da se prijavi da bude državljanin Asgardije, ruski naučnik i predvodnik nove nacije, Igor Ašurbejli, bio je zatrpan zahtevima zbog čega je uveo strogi proces potvrđivanja u kojem traži dodatne detalje poput datuma rođenja i adrese stanovanja.

Zakoni su trenutno određeni Sporazumom
o spoljašnjem svemiru koji su potpisale
103 zemlje, uključujući SAD i Rusiju.

Od 211.000 prijavljenih, 83 odsto čine muškarci, a kada je država u pitanju, najviše osoba prijavilo se iz Kine (28.000), među kojima je i umetnica iz Hong Konga Rajven Sin.

Asgardija će svoje fizičko prisustvo u svemiru uspostaviti preko serije satelita, od kojih će prvi – „asgardija 1” – biti lansiran 12. septembra 2017. „Naš stvarni dom nije kuća ili grad gde smo rođeni. Naš dom je planeta Zemlja i mi je želimo zaštititi. To nije fantazija. Naseljavanje Marsa, galaksije i slično, to je zapravo lažnjak. Moja je namera da stvorim nešto stvarnije”, objašnjava Igor Ašurbejli.

Pedesettrogodišnji astronautički inženjer kaže da sam finansira projekat u iznosi koji nije otkrio. Njega je inspirisala rasprava o zakonima koji uređuju pitanja poput ubistva, venčanja i razvoda u svemiru.

Zakoni su trenutno određeni Sporazumom o spoljašnjem svemiru koji su potpisale 103 zemlje, uključujući SAD i Rusiju. Asgardija će zatražiti priznanje u Ujedinjenim nacijama 2018. godine. Ako bi Savet bezbednosti to potvrdio, „za” bi moralo da glasa dve trećine svih članica. Samo, nije to tako lako.

Država, naime, ima sledeće karakteristike: stalnu populaciju, definisanu teritoriju, vladu i sposobnost da ulazi u odnose s drugim državama. I moraju je priznati kao državu druge države. Igor Ašurbejli je objasnio kako će Asgardija pružati zaštitu: Ukoliko neki građanin ima problema na Zemlji, obratiće se ambasadi Asgardije. To je kao da ste turista, idete u ambasadu svoje zemlje. Administrativni centar bio bi u Beču, vladina odeljenja vodili bi Asgardijanci.

(Izvor B92)

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar