МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ПРВА СВЕТЛОСНА САБЉА

Screenshot

Screenshot

Изум Руса Алека Буркана може да реже челик.

„Гинисова књига светских рекорда” доделила је титулу за изум прве функционалне светлосне сабље, оружја џедај витезова из популарне филмске франшизе Ратови звезда”, једном јутјуберу у Русији који је годинама радио на овом пројекту. Рус Алекс Буркан је човек који стоји иза прве светлосне сабље на свету чија се оштрица може увлачити. За себе каже да је велики обожавалац Ратова звезда” и да је свјтлосна сабља из филма његов најдражи гаџет”.

Светлосна сабља коју је патентирао производи плазма оштрицу дужине дужу од метра и достиже температуру која премашује 2.800 степени Целзијуса, преноси CNN. Оштрица лако може прорезати челик. Изумитељ је рекао да је од 2013. проучавао опрему за производњу гаса водоника што му је дало идеју за светлосну сабљу. Провео је године сакупљајући идеје заједно с резервним деловима са интернета и депонија. Kључ јесте електролизатор, који дели воду на водоник и кисеоник, и овај процес је успео прилагодити након многих рунди тестирања да би формирао облик и дужину потребну светлосну сабљу.

„Kоначно, најизазовнији посао био је стиснути цео систем за дистрибуцију гаса у дршку светлосног мача”, рекао је Алекс Буркан. Kада је то успео, имао је функционално оружје из популарног филма. Тренутно оно ради само 30 секунди при пуној снази, али изумитељ се нада да ће наставити с финим подешавањем, надоградњом млазнице и заменом резервоара за гориво системом резервоара за угљеник.Мислим да ће нам наука помоћи и коначно можемо приближити светлосну сабљу филмској верзији”, додао је Алекс Буркан. Осим тога, он ради на развоју одела суперјунака Ајрон Мена и друге опреме која може радити на водоник.

(Извор Kликс)

О аутору

Stanko

Оставите коментар