MEĐU IZMEĐU

PRVI EKSARAČUNAR U SVETU

245 pregleda

„Procesorski rat” Kine i Amerike se sve više zahuktava, ljuti suparnici se smenjuju na najvišem postolju s najbržim superkompjuterima na svetu. U istočnokineskom gradu Jinan, u računarskom  centru Šandong, upravo je proradio računar koji će ovu zemlju ponovo vratiti na čelno mesto.

Predviđen je da obavlja više od milijardu
milijardi izračunavanja u sekundi ili
kvintilion), što ga svrstava u prvi sa
„eksa klase” ili hiljadu petaflopsa.

Najnoviji izdanak iz zbirke „sunčev put”, čije je osmišljavanje i sklapanje potrajalo duže od dve godine, predviđen je da obavlja više od milijardu milijardi izračunavanja u sekundi (kvintilion), što ga svrstava u prve sa oznakom „eksa klasa” ili hiljadu petaflopsa. Najavljenu brzinu dostići će tek 2020. godine.

Prvi eksaračunar u svetu u stanju je da izvršava više zadataka istovremeno koji iziskuju veoma snažnu veštačku intelegenciju, uključujući igranje šaha i prepoznavanje i tumačenje medicinskih snimaka. Namenjen je obradi podataka iz okeanskih istraživanja, meteorologije, informatičke bezbednosti,  proučavanja kosmosa, novih energetskih izvora i materijala, savremene poljoprivrede i visokotehnloške proizvodnje.

U junu su SAD, naime, povratile naziv svetskog prvaka u superkompjuterima, obelodanivši računar „samit” koji izvršava 200.000 triliona kalkulacija u sekundi ili 200 petaflopsa.

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar