МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ПРВИ ЕКСАРАЧУНАР У СВЕТУ

Амерички „самит” (Википедија)

„Процесорски рат” Кине и Америке се све више захуктава, љути супарници се смењују на највишем постољу с најбржим суперкомпјутерима на свету. У источнокинеском граду Јинан, у рачунарском  центру Шандонг, управо је прорадио рачунар који ће ову земљу поново вратити на челно место.

Предвиђен је да обавља више од милијарду
милијарди израчунавања у секунди или
квинтилион), што га сврстава у први са
„екса класе” или хиљаду петафлопса.

Најновији изданак из збирке „сунчев пут”, чије је осмишљавање и склапање потрајало дуже од две године, предвиђен је да обавља више од милијарду милијарди израчунавања у секунди (квинтилион), што га сврстава у прве са ознаком „екса класа” или хиљаду петафлопса. Најављену брзину достићи ће тек 2020. године.

Први ексарачунар у свету у стању је да извршава више задатака истовремено који изискују веома снажну вештачку интелегенцију, укључујући играње шаха и препознавање и тумачење медицинских снимака. Намењен је обради података из океанских истраживања, метеорологије, информатичке безбедности,  проучавања космоса, нових енергетских извора и материјала, савремене пољопривреде и високотехнлошке производње.

У јуну су САД, наиме, повратиле назив светског првака у суперкомпјутерима, обелоданивши рачунар „самит” који извршава 200.000 трилиона калкулација у секунди или 200 петафлопса.

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар