МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ПРВИ ЛЕКАР С ДОКТОРАТОМ

Printscreen/Youtube

Kао изузетном студенту, Јовану Апостоловићу су професори дозволили да већ две године по дипломирању брани докторску дисертацију под називом Kако осећања делују на људско тело”.

Јован Апостоловић је 20. октобра (1730-1770) године постао први Србин доктор медицине, одбранивши на универзитету у Халеу дисертацију на латинском језику – О начину како душевни ефекти утичу на човечије тело”. Био је лекар у Новом Саду средином 18. века, а 1762. године знатно је допринео сузбијању куге у Београду, Бачкој и Банату. Јован Апостоловић рођен је у Будиму, у Хабзбуршкој монархији, али његова породица је пореклом из Солуна.

У медицинско-филозофској расправи коју је посветио свом учитељу и ментору Герхарду ван Свитену, аустријском реформатору, Јован Апостоловић третирао је проблеме стреса на, у то доба, модеран начин, у духу идеја просвећености.

Рано је научио да чита и пише, па је ноћи проводио уз свећу читајући књиге. Јован је приватну основну школу завршио у родном граду Будиму. Јован Апостоловић студирао је медицину у Халеу од 1754. до 1757. године. Његова инаугурациона теза имала је 40 страна и била је подељена у 65 параграфа.

У медицинско-филозофској расправи коју је посветио свом учитељу и ментору Герхарду ван Свитену, аустријском реформатору, Јован Апостоловић третирао је проблеме стреса на, у то доба, модеран начин, у духу идеја просвећености, које ће код Срба нешто касније развити Доситеј Обрадовић. Дисертација која је писана на латинским језиком данас има само историјску вредност.

Kао изузетном студенту, професори су му дозволили да већ две године по дипломирању брани докторску дисертацију под називом Kако осећања делују на људско тело”, што се у историји медицине сматра као једно од првих разматрања утицаја стреса на физичко здравље човека. Један примерак његове дисертације чува се у Универзитетској библиотеци у Будимпешти, а један у Британском музеју у Лондону. Више пута прелазио је Саву и Дунав да би дошао у Србију захваћену колером и помагао оболелима, и учествовао у сузбијању зараза у Београдском пашалуку. Kао приватни лекар радио је све до смрти, претпоставља се од туберкулозе, у Новом Саду 1770. године.

(Извор Н1)

О аутору

Stanko

Оставите коментар