МЕЂУ ИЗМЕЂУ

ПРВИ ЛЕТ ЧИСТИМ ГОРИВОМ

Посада (Заливске вести)

Први комерцијални лет на свету с чистим авионским горивом(„боинг 787”компаније „Етихад ервејз”)обављен је управо на линији Абу Даби-Амстердам.Иза реченог подухвата, намењеног смањењу испуштања штетногугљеника, стојиKонзорцијум за истраживање одрживе биоенергије (SBRC), непрофитна организација коју је основао Институт Масдар, под окриљем Kалифа универзитета за науку и технологијуиз Уједињених арапских емирата.

Поменутобиогориво добијено је од биљака (Salicornia), узгајаним у морској води, на површини два хектара у граду Масдар, који једеопрвог светског пустињског еко-система (SEAS), осмишљеногза производњу горива и хране у сланој води. Рибе и шкампи који се узгајају обезбеђују хранљиве материје биљкама и доприносе производњи хране.

Употребом одрживих сировина у производњи горива знатносе смањује животни циклус емисије угљен-диоксида у односу на фосилна горива. Биогориво се меша директно са млазним горивом и не захтева никакве измене на авионскиммоторима или пумпама за напајање на аеродрому. У програм аквакултуре, који обухвта рибњаке и мрестилишта, уложенп је до сада сто милиона долара.

О аутору

Станко Стојиљковић

Оставите коментар