MEĐU IZMEĐU

PRVI LET ČISTIM GORIVOM

202 pregleda

Prvi komercijalni let na svetu s čistim avionskim gorivom(„boing 787”kompanije „Etihad ervejz”)obavljen je upravo na liniji Abu Dabi-Amsterdam.Iza rečenog poduhvata, namenjenog smanjenju ispuštanja štetnogugljenika, stojiKonzorcijum za istraživanje održive bioenergije (SBRC), neprofitna organizacija koju je osnovao Institut Masdar, pod okriljem Kalifa univerziteta za nauku i tehnologijuiz Ujedinjenih arapskih emirata.

Pomenutobiogorivo dobijeno je od biljaka (Salicornia), uzgajanim u morskoj vodi, na površini dva hektara u gradu Masdar, koji jedeoprvog svetskog pustinjskog eko-sistema (SEAS), osmišljenogza proizvodnju goriva i hrane u slanoj vodi. Ribe i škampi koji se uzgajaju obezbeđuju hranljive materije biljkama i doprinose proizvodnji hrane.

Upotrebom održivih sirovina u proizvodnji goriva znatnose smanjuje životni ciklus emisije ugljen-dioksida u odnosu na fosilna goriva. Biogorivo se meša direktno sa mlaznim gorivom i ne zahteva nikakve izmene na avionskimmotorima ili pumpama za napajanje na aerodromu. U program akvakulture, koji obuhvta ribnjake i mrestilišta, uloženp je do sada sto miliona dolara.

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar