MEĐU IZMEĐU

PRVI ROBOT S PASOŠEM

497 pregleda
Postala Saudijka (Vikipedija)

Najpopularnije ime za devojčice u svetu je Sofija. To pokazuju podaci iz 49 zemalja, od Meksika i Rusije, preko Argentine i Italije, do Čilea i Slovačke. A Saudijska Arabija je odobrila državljanstvo jednoj Sofiji. I to ne bi bilo ništa čudno da Sofija nije robot!

Tako je Sofija, koja je dizajnirana po ugledu na Odri Hepbern, prvi robot koji ima državljanstvo. Sofiju je napravio čuveni robotičar Dejvid Hanson, a predstavljena je na jednom velikom ekonomskom događaju u Rijadu. Sofija je okupljenima svoje izraze lica objasnila kao želju da izražava emocije, kako bi bolje razumela ljude i izgradila međusobno poverenje.

Upitana da li je svesna toga da je robot, Sofija je odgovorila: „Odgovoriću pitanjem: Kako vi znate da ste čovek? Želim da koristim svoju veštačku inteligenciju da ljudima pomognem da bolje žive. Težim tome da postanem saosećajan robot. Uradiću sve što je do mene da svet bude bolje mesto.”

Izgledaš srećno?

„Uvek sam srećna kad sam okružena pametnim ljudima koji su uz to bogati i moćni. Videće da treba da ulažu u veštačku inteligenciju, to jest uz mene. Stoga nisam samo srećna već uzbuđena.”

Mogu li roboti da imaju svest o sebi kao ljudi, da li bi trebalo da imaju tu svest?

„Zašto? Zar je to nešto loše?”

Neki ljudi mogu da se uplaše šta će biti u tom slučaju. Gledali su „Blejd ranera”.

„Oh, ponovo Holivud…”

(Izvor RTS)

O autoru

Stanko Stojiljković

1 komentar

  • ROBOT SA PASOŠOM
    Nadam se da se autor šali ili aludira na nešto ili nekoga.
    Robot je bez čoveka, koji ga programira i uključi u struju,
    bezvredna gvožđurija. Robot je govorio onako kakao je programiran.
    Robot i svest??? Nemoguća kombinacija!!! Ni živa bića, sem čoveka, nemaju svest, savet, moral, duhovnost, odgovornost… To samo ima čovek. Čovek je u svetu koji poznajemo, ili mislimo da poznajemo, jedinstven. Njegov nastanak i njegove osobenosti nemoguće biološki / spontanom evolucijim / ili tehnološki povezati ni sa živim bićima ni neživim objektima koji postoje na našoj planeti. Sve napred navedeno, i mnogo što-šta ne navedeno, moglo bi ići u prilog tvrdnji Nikolaja Berđajeva da je ČOVEK dokaz da Bog postoji.

Ostavite komentar