MEĐU IZMEĐU

PSI OSEDE OD STRESA

401 pregleda

Naučnici su utvrdili da su ljubimci koji su smatrani zabrinutijim više posiveli po glavi i oko njuške od onih koji nisu pokazali uzmemirenost.

Psi osede od stresa, kao i ljudi. Naučnici sa Severnog Ilinois univerziteta (NIU) ispitali su više od 400 životinja, starosti od jedne do četiri godine, da bi ustanovili zašto im dlaka posivi.

Vlasnici su ispunili upitnik o načinu života, zdravlju, ponašanju i izgledu svojih ljubimaca. Pitanja su se ticala da li su izgledali uobičajeno zabrinuti, kao kada su prepušteni sami sebi i šćućure se u prikrajku pred mnoštvom ljudi.

Kada su analizirali slike pasa i uporedili ih sa sa odgovorima, utvrdili su da su psi koji su smatrani zabrinutijim više posiveli po glavi i oko njuške od onih koji nisu pokazali uzmenirenost. Veličina ili zdravstvene tegobe nisu, čini se, na to uticale.

„Na osnovu dugogodišnjeg iskustva dugo sam sumnjao da njuška posivi ako su psi uzmenireni i impulsivni”, izjavio je glavni istraživač Kamil King. Međutim, kada su proučeni podaci ispitivanja, rezultati su bili prilično iznenađujući.

Sledeći put vaš pas postane uznemiren, ne zaboravite da to utiče na njega onoliko koliko i na nas.

O autoru

Stanko Stojiljković

Ostavite komentar