?> ПТИЦЕ ПРОМЕНИЛЕ СВЕТ | Galaksija Nova
ЕКОСОФИЈА

ПТИЦЕ ПРОМЕНИЛЕ СВЕТ

Врапци (Pixabay)

Врапци (Pixabay)

Kаква је њихова симболика и улога у животу људи?

Од када постоје људи су делили Земљу са птицама. Ловили су их или припитомљавали због хране. Обожавали их у религијама. Стављали их у средиште митова и легенди. Тровали их и прогањали. Славили у књижевности, уметности и музици. Чак и данас, упркос веома забрињавајућој неповезаности између људи и остатка природе, птице настављају да играју значајну улогу у нашим животима. Тренутно, на званичној листи птица света налази се око 10.800 различитих врста, а међу њима 10 чије се приче издвајају по начину на који су утицале на важне аспекте људске историје.

Гавран

Митологија

Гавран – највећа врста врана на свету – у срцу је митова о постанку широм северне хемисфере. Од првих народа Северне Америке преко нордијске културе до номадских народа Сибира. Гавран је, такође, прва птица која се помиње у Библији”. Ноје га је послао из арке да открије да ли је потоп коначно готов. Због своје потребе да буде независан, гавран се није вратио на барку. Гавран је до данас сачувао јако симболично значење, а ушао је у у популарну културу. Kада је аутор Игре престола”, Џорџ РР Мартин, одлучивао о птици која може да види будућност, изабрао је гаврана.

Голуб

Kомуникација

Kако су људи од ловаца сакупљача постајали пољопривредници и прелазили на седелачки начин живота, почели су да припитомљавају дивље птице. Једна од њих била је стидљива врста голубова која је живела у брдима – голуб камењар. Првобитно су га ловили као храну, али касније је коришћен за комуникацију на великим удаљеностима. Наш однос према голубовима данас је прилично амбивалентан, а често га одбацујемо као пацова с крилима”. Али не смемо да заборавимо да су они носили поруке које су спасиле хиљаде живота током два светска рата, а неки су, чак, променили ток тих сукоба.

Дивља ћурка

Храна и породица

Птице нису биле само храна која задовољава физичку глад, него и храна за душу. Без хране коју су досељеници у Нови свет имали од ћурке, до колонизације Северне Америке можда никада не би дошло. Ћурка је убрзо постала централна храна током божићних празника у Великој Британији и Европи и Дана захвалности у Северној Америци.

Додо

Истребљење

Ренесанса је донела препород. Не само у уметности. Ренесансни човек био је uomo universale, а истраживања којима је тежио и конолицазија допринели су глобализацији – великој размени људи и идеја. Али било је и жртава. У свету птица, можда најпознатија жртва је птица додо која је живела на океанском острву Маурицијус. Ова птица нелетачица није успела да преживи инвазију људи на Маурицијус током XVII века. Са људима су дошли и пси, мачке, пацови и неке врсте мајмуна. Сви они донели су болести с којима додо није могао да се избори и постао је икона изумирања.

Дарвинове зебе

Еволуција

Kључна прекретница у успону науке догодила се када је Чарлс Дарвин 1859. године објавио своје капитално дело О пореклу врста”. Иако се често каже да су му зебе са острва Галапагос помогле да дође до еуреке теорију еволуције, Дарвин се, у ствари, веома мало занимао за ове радознале птице. Дуго после његове смрти научници су схватили њихову важност – открили су да еволуција може да се одвија у много краћем временском оквиру него што се мислило.

Перуански корморан

Пољопривреда

Често претпостављамо да је модерна пољопривреда почела после Другог светског рата, када су хемијска ђубрива довела до масовног повећања приноса. Ипак, век раније, измет из огромних колонија перуанских корморана са обала Јужне Америке обезбедио је фосфат потребан за покретање интензивне пољопривреде. Ово је заувек променило пејзаж Северне Америке и Европе, али и убрзало смањење бројности дивљих животиња на пољопривредним површинама.

Снежна чапља

Заштита

Северноамеричка снежна чапља била је једна од многих врста птица које су постале жртве модне трговине. Њено перје је красило женске шешире и хаљине, што је довело до сурових обрачуна са онима који су покушавали да заштите птице од сакупљача перја. Реакцију против такве безобзирне окрутности организовале су жене у Великој Британији и Северној Америци. То је довело до формирања данашњих организација за заштиту птица, које су на време спасле чапљу и друге жртве.

Белоглави орао

Политика

Орлови су одувек били повезани са снагом нација и држава, још од старе Грчке, Рима и других раних цивилизација. Појављују на више државних застава него било која друга птица. Али нацисти су променили страну на коју гледа орао – окренувши га удесно – а његово значење: претворили су у симбол тоталитаризма.

Врабац

Охолост

Прича о кинеском председнику Мао Цедунгу веома је једноставна, а прилично поучна: заратио је с природом и изгубио. Рат против врабаца који су кљуцали семе житарица довео је не само до уништења ове птице, већ и до смрти милиона Kинеза од глади: најгорој људској катастрофи у историји. Усеви су остали незаштићени јер су врапци, заправо, контролисали популацију инсеката, посебно скакавце.

Царски пингвин

Kлиматска криза

Судбина царског пингвина – једине птице која се размножава током оштре антарктичке зиме – због глобалног загревања све је неизвеснија. Ако они не преживе, вероватно нећемо ни ми. Да ли ће криза довести до катастрофалног изумирања хиљада врста – укључујући, можда, људе – или ћемо успети да се одмакнемо од ивице провалије?

(Национална географија)

О аутору

Stanko

Оставите коментар